Kolumne 21. travnja 2016.

Saznajte kako savršeno ispeći burger

burger unutra.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Burgeri su savršeno ljetno jelo. Ima li što bolje od sočnog, taman pečenog komada mesa u mekom pecivu? Teško!

ako zvuči jednostavno, pravljenje burgera to nimalo nije. Davno su burgeri prerasli fast food i postali pravi mali izazov svakom poštenom foodieju.

Recepata i kombinacija je bezbroj, ali nekoliko bitnih pravila svima je zajedničko:

1. Pripremite sami svoje meso, uvijek će biti bolje od već gotovih burgera!
2. Mljevena govedina za burgere trebala bi sadržavati oko 20% masnoće.
3. Ne pretjerujte s obradom mesa jer će postati pretvrdo.
4. Burgere pecite na roštilju na srednje jakoj vatri - nema ništa gore od prepečenog mesa!
5. Ne zaboravite peciva - bacite ih na roštilj i vruće premažite s malo maslaca.

Za dodatke pravila nema, svatko ima svoje favorite. U mom burgeru mora biti luka, pržene slanine i rajčice, to je moja dobitna kombinacija!

Burger s karameliziranim lukom, prženom slaninom i salsom od rajčica (za 2 burgera)


Za burger:
340 g mljevene govedine ili junetine
½ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog papra
2 hamburger peciva
Malo maslaca

Salsa od rajčice:
2 rajčice
1 ljutika
1 žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
Sol
Papar
Maslinovo ulje

Pržena slanina:
50 g slanine, rezane na tanke, dugačke šnite

Karamelizirani luk:
1 veći crveni luk
½ žličice šećera
Prstohvat soli

Priprema:


1. Prvo pripremite salsu. Rajčice očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Ljutiku također nasjeckajte na sitno. Pomiješajte rajčicu, ljutiku i peršin, začinite solju, paprom i vrlo malo maslinovog ulja.
2. Zagrijte pećnicu na 200C. U zagrijanu pećnicu stavite slaninu i pecite dok ne postane hrskava, oko 15-18 minuta. Stavite pečenu slaninu na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća.
3. Luk narežite na tanke kolutove. Na tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja, ubacite luk i na laganoj vatri pirjajte oko 10 minuta. Posolite, dodajte šećer i nastavite pirjati, povremeno miješajući, dok se luk ne karamelizira, 25-30 minuta.
4. Pripremite meso. Pomiješajte meso, sol i papar i oblikujte dva burgera. Dodatno ih začinite s malo soli i papra prije nego što ih stavite na roštilj. Zagrijte roštilj i pecite burgere na srednje jakoj vatri dok se ne karameliziraju na površini, oko 3-4 minute sa svake strane, okrećući ih samo jednom.
5. Stavite na roštilj i peciva, unutarnjom stranom prema vatri, 1-2 minute. Vruće ih premažite s malo maslaca.
6. Složite burger. Na dno stavite meso, na meso karamelizirani luk, zatim prženu slaninu i salsu od rajčica. Poklopite drugim dijelom peciva, lagano pritisnite da sve svi sokovi prožmu i ...uživajte!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.