Kolumne 04. rujna 2015.

Clafoutis sa šljivama

clafoutis
foto: Iva Tomić Smojver
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona jesenjih plodova je u punom zamahu. Šljive su na redu!

Clafoutis je tradicionalna francuska poslastica regije Limousin koja se sprema sa lokalnim kiselim Morello višnjama. U njegovim izvedenicama se lijepo "ljubi" i ostalo mekano voće poput šljiva, breskvi ili marelica. Većina recepata uključuje maslac iako ne svi. Osobno, mislim da maslac podiže kolač na višu razinu, tijesto je poput svile mekano, a pritom i bogato. Smjesa je jako rijetka, poprilično nalikuje onoj za palačinke i pomalo podsjeća na veoma sočan puding.

clafoutis | Author: Iva Tomić Smojver foto: Iva Tomić Smojver

Potrebni sastojci:

  • 600 g očišćenih šljiva
  • 170 ml mlijeka
  • 60 g brašna
  • 75 grama kokosovog šećera
  • 1 žlica meda
  • 40 g maslaca
  • 1 žlica arome badema
  • 3 jaja

Postupak izrade:

  1. Upalite peć na 200°C.
  2. Namastite kalup, operite šljive i narežite ih na kockice, pa ih rasporedite po kalupu.
  3. Na laganoj vatri otopite maslac i zakuhajte mlijeko.
  4. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, brašno i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući pazeći da nema grudica.
  5. Na kraju smjesi pridodajte otopljeni maslac i mlijeko i pomiješajte.
  6. Smjesu izlijte preko šljiva i pecite na 180°C oko 45 minuta.

U slast!

Ivu možete pratiti na Facebook profilu i blogu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.