Kolumne 15. svibnja 2014.

Čokoladni kolač s tikvicama

tik naslov.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujem da su mnogi od vas već isprobali povrće u kolačima, mrkvu, batat ili bundevu. No, jeste li među to povrće uvrstili i zelenu tikvicu? Kažem povrće, jer se tako s njom u kuhinji postupa.

Zbog svog neutralnog okusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na različite načine, pa tako izvrsno funkcioniraju i u desertima. Izvrsno će u bilo kojem kolaču zamijeniti jabuku, dati mu jednaku sočnost i stopiti se s bilo kojim okusom. Tikvicu možete kombinirati u čokoladnim kolačima, onima s makom, orasima, cimetom ili začinom za medenjake.
Tikvica se u kolačima ne osjeti i ovo je izvrstan način da svojim ukućanima ili djeci 'podvalite' zdravu namirnicu u kolaču, ako ju već drugačije ne vole jesti. S obzirom da tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma, vrijedi probati.

Čokoladni kolač s tikvicama

Sastojci:
125 g maslaca
150 g šećera
150 ml mlijeka
100 g oštrog brašna
60 g glatkog brašna
20 g tamnog kakaa
1 prašak za pecivo
2 jaja
1 manja tikvica
Po želji orasi, začini, čokolada, mak, grožđice, brusnice...

Glazura:
 40 g maslaca
100 g čokolade
posip po želji

Priprema:
 1. Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.
2. U manjem loncu otopite maslac, maknite s vatre, dodajte mu šećer i mlijeko i dobro promiješajte.
3. U veću posudu stavite smjesu maslaca, šećera i mlijeka, te dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i jaja. Tikvicu operite i naribajte na sitno. Mikserom sve dobro izmiksajte.
4. Po želji u biskvit možete dodati šaku­dvije oraha, žličicu cimeta ili nekog drugog začina po želji, 100 g sitno narezane čokolade, grožđice, brusnice...
5. Tepsiju ili kalup za pečenje namastite i pobrašnite ili obložite masnim papirom za pečenje. Smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći oko 40­ - 45 minuta.
6. Kolač možete preliti čokoladnom glazurom koju lako možete pripremiti tako da u manjem lončiću otopite 40 g maslaca, maknete sa vatre i u maslac dodate 100 g natrgane čokolade. Miješajte dok se sve ne otopi pa prelijte preko ohlađenog kolača.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.