Vrlo jednostavne i brze za pripremiti, rade se od tijesta aromatiziranog limoncellom (ili nekim drugim likerom) što karakterizira Dalmatinske kroštule ili bijelim vinom, karakteristično za Kvarnerske kroštule. Režu se na tanke trake, vežu u čvor, prže u dubokom ulju i nakraju posipaju šećerom u prahu.
Postoji dosta verzija recepta, samo s jednom vrstom brašna, ili kombinacijom oštrog i glatkog, s uljem, ili maslacem, s cijelim jajima, ili kombinacijom cijelog jaja i žumanjaka, s praškom za pecivo, ili bez njega, s limunovom koricom ili bez, s kiselim vrhnjem ili bez, i tako unedogled. Ja sam dosta kombinacija isprobala, ali otkad sam naišla na ovaj recept, ne mijenjam više ništa. Glavna karakteristika kroštula je da moraju biti jako prhke. Moraju pucketati u ustima. A ove to itekako rade! ;)
Sastojci:
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice šećera
Prstohvat soli
Korica 1 limuna
2 dl kiselog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice limoncella
2 žumanjka
1 jaje
1 žlica ulja
Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo
2. Žumanjke, jaje, šećer, sol, limunovu koricu, rum, limoncello, kiselo vrhnje i ulje dobro izradite pjenjačom. Postepeno dodavajte mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi).
3. Prebacite ga na radnu plohu i još ga rukama 2 min izradite. Oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.
4. Razdijelite na dva dijela te svaki razvaljajte na cca 2 mm debljine i režite trakice 2 cm x 15 cm, te zavežite u čvor.
5. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile).
6. Izvadite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu.