U kuhinji nađemo najdraže ljude kako namještaju balone i nešto šapću da nas ne bi probudili. Okrenu se i viknu: ”Iznenađenje!”, a stol pun prekrasne hrane, kave, čajeva i sokova.
Sve fino miriši, i ima još bolji okus. Onda se probudimo, ovaj put u stvarni život i shvatimo da nam nije danas rođendan, ali da nema razloga da doručak bude imalo lošiji od rođendanskog.
Kuglof od jogurta i malina je današnji rođendanski doručak i prekrasno se slaže sa krunom od oraha i badema. Pa, krenimo!
Sastojci za OH FUDGE kuglog od jogurta i malina:*
● 100 g svježih malina
● 5 žlice meda
● 90 g prosenog brašna
● 2 jaja
● 60 g jogurta
● 30 g kokosovog ulja
● 2 žličice praska za pecivo
● 1 žličica limunove korice
● 2 žličice limunovog soka
● Pola žličice ekstrakta od vanilije
● Prstohvat soli
Sastojci za OH FUDGE krunu od oraha i badema:*
● 1 žlica maslaca
● 5 žlica šećera
● 7 žlica mješavine badema i oraha po želji
*Sastojci su namijenjeni za kuglof promjera 18 cm, za veće kuglofe (npr. 24 cm, 26 cm) napravite duplu smjesu.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto umutite jaja sa prstohvatom soli.
- Dodajte med, jogurt i kokosovo ulje.
- Maline stavite u manju posudu i uzmite žlicu prosenog brašna od 90 g i pokrijte maline, kako bi manje tonule i nestale tijekom pečenja.
- Ukoliko koristite zaleđene maline, postupak je isti, ali ih nemojte odmrznuti prije pripreme. Zaleđene ih uvaljajte u brašno i poslažite u kalup nakon smjese.
- Ostatak brašna, prašak za pecivo, vaniliju i limun dobro umiješajte.
- Prebacite smjesu u nauljeni kalup.
- Poslažite maline i stavite u pećnicu na 20-25 min dok ne porumeni.
- Kada čačkalica izađe suha iz kuglofa, izvadite kuglof iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se ohladi. Ohlađeni kuglof prebacite na tanjur za serviranje.
- Orahe i bademe možete ostaviti u komadu ili ih malo usitniti.
- Prebacite ih u tavu, uz maslac i šećer.
- Na srednje jakoj vatri miješajte dok se ne počne karamelizirati. Brzo miješajte još koju minutu i dobro pazite.
- Kada se šećer pretvori u karamelu, ugasite vatru i prebacite smjesu preko kuglofa.
- Brzo ju oblikujte u željeni izgled jer će brzo stvrdnuti i nećete ju moći više oblikovati.
- Nakon samo par minuta, kuglof je spreman za serviranje.
- Možete ga držati u hladnjaku do tjedan dana.
Osim za doručak, zgodno ga je imati pri ruci za desert. Za mene je ovo savršeni kolač za doručak. Ima maline, jogurt, kokos, med, orahe i bademe…što će mi više.
Koje je vaše najdraže voće u kolačima?
Ostanite mi fini i kreativni!
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.