Kolumne 27. srpnja 2016.

Kuglof od jogurta i malina s krunom od oraha i badema

Kuglof
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
"Nema smisla više poricati. Budimo realni, svi mi želimo da nam svako jutro doručak izgleda kao da nam je rođendan. Nježno buđenje uz zrake sunca, lagano skakutanje do kuhinje u mekanim papučama..." riječi su naše blogerice kao uvod u novi specijalitet...

U kuhinji nađemo najdraže ljude kako namještaju balone i nešto šapću da nas ne bi probudili. Okrenu se i viknu: ”Iznenađenje!”, a stol pun prekrasne hrane, kave, čajeva i sokova.

Sve fino miriši, i ima još bolji okus. Onda se probudimo, ovaj put u stvarni život i shvatimo da nam nije danas rođendan, ali da nema razloga da doručak bude imalo lošiji od rođendanskog.

Kuglof od jogurta i malina je današnji rođendanski doručak i prekrasno se slaže sa krunom od oraha i badema. Pa, krenimo!

Kuglof | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Sastojci za OH FUDGE kuglog od jogurta i malina:*

● 100 g svježih malina
● 5 žlice meda
● 90 g prosenog brašna
● 2 jaja
● 60 g jogurta
● 30 g kokosovog ulja
● 2 žličice praska za pecivo
● 1 žličica limunove korice
● 2 žličice limunovog soka
● Pola žličice ekstrakta od vanilije
● Prstohvat soli

Sastojci za OH FUDGE krunu od oraha i badema:* 

● 1 žlica maslaca
● 5 žlica šećera
● 7 žlica mješavine badema i oraha po želji

*Sastojci su namijenjeni za kuglof promjera 18 cm, za veće kuglofe (npr. 24 cm, 26 cm) napravite duplu smjesu. 

Kuglof | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto umutite jaja sa prstohvatom soli.
  2. Dodajte med, jogurt i kokosovo ulje.
  3. Maline stavite u manju posudu i uzmite žlicu prosenog brašna od 90 g i pokrijte maline, kako bi manje tonule i nestale tijekom pečenja.
  4. Ukoliko koristite zaleđene maline, postupak je isti, ali ih nemojte odmrznuti prije pripreme. Zaleđene ih uvaljajte u brašno i poslažite u kalup nakon smjese.
  5. Ostatak brašna, prašak za pecivo, vaniliju i limun dobro umiješajte.
  6. Prebacite smjesu u nauljeni kalup.
  7. Poslažite maline i stavite u pećnicu na 20-25 min dok ne porumeni.
  8. Kada čačkalica izađe suha iz kuglofa, izvadite kuglof iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se ohladi. Ohlađeni kuglof prebacite na tanjur za serviranje.
  9. Orahe i bademe možete ostaviti u komadu ili ih malo usitniti.
  10. Prebacite ih u tavu, uz maslac i šećer.
  11. Na srednje jakoj vatri miješajte dok se ne počne karamelizirati. Brzo miješajte još koju minutu i dobro pazite.
  12. Kada se šećer pretvori u karamelu, ugasite vatru i prebacite smjesu preko kuglofa.
  13. Brzo ju oblikujte u željeni izgled jer će brzo stvrdnuti i nećete ju moći više oblikovati.
  14. Nakon samo par minuta, kuglof je spreman za serviranje.
  15. Možete ga držati u hladnjaku do tjedan dana.

Osim za doručak, zgodno ga je imati pri ruci za desert. Za mene je ovo savršeni kolač za doručak. Ima maline, jogurt, kokos, med, orahe i bademe…što će mi više.

Koje je vaše najdraže voće u kolačima?

Ostanite mi fini i kreativni! 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.