Kolumne 24. studenoga 2014.

Kukuruzna zlevka

Kukuruzna zlevka
foto: Anja Bajt
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Anja Bajt opet se vratila tradiciji i pripremila je pomalo zaboravljenu slasticu koju u svom domu rado poslužuje za doručak ili užinu.

Ne radimo tako često slastice koje ujedno možemo poslužiti i za doručak ili užinu – osim ako nemate ništa protiv komada čokoladne torte prije jutarnje kave. No, ova starinska zlevka savršeno funkcionira kao fina slastica nakon ručka ili sladak doručak uz šalicu čaja.

Priprema ne može biti jednostavnija, a od "opreme" trebate dvije posude, vagu, žlicu i pjenjaču. Isprika više nema, već danas je pravi dan za zasladiti život ovom zlevkom!

Kukuruzna zlevka

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g glatkog bijelog pšeničnog brašna
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Preljev:

  • 400 ml kiselog vrhnja (najbolje milerama)
  • 3 jaja
  • 4 žlice mljevenih oraha ili lješnjaka

Priprema:

1. Obje vrste brašna i šećer promiješajte. Dodajte jaja, ulje, mlijeko, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije te promiješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Smjesu izlijte u tepsiju (dimenzije otprilike 35x20cm) i ravnomjerno rasporedite.

2. Po smjesi ravnomjerno pospite mljevene orahe ili lješnjake. Preko oraha prelijte smjesu od vrhnja i jaja, ravnomjerno i pažljivo rasporedite žlicom.

3. Pecite na 180°C, 25-30 minuta (ovisno o jačini pećnice, zlevka treba biti zlatne boje).

 

Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.