Ne radimo tako često slastice koje ujedno možemo poslužiti i za doručak ili užinu – osim ako nemate ništa protiv komada čokoladne torte prije jutarnje kave. No, ova starinska zlevka savršeno funkcionira kao fina slastica nakon ručka ili sladak doručak uz šalicu čaja.
Priprema ne može biti jednostavnija, a od "opreme" trebate dvije posude, vagu, žlicu i pjenjaču. Isprika više nema, već danas je pravi dan za zasladiti život ovom zlevkom!
Kukuruzna zlevka
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g glatkog bijelog pšeničnog brašna
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Preljev:
- 400 ml kiselog vrhnja (najbolje milerama)
- 3 jaja
- 4 žlice mljevenih oraha ili lješnjaka
Priprema:
1. Obje vrste brašna i šećer promiješajte. Dodajte jaja, ulje, mlijeko, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije te promiješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Smjesu izlijte u tepsiju (dimenzije otprilike 35x20cm) i ravnomjerno rasporedite.
2. Po smjesi ravnomjerno pospite mljevene orahe ili lješnjake. Preko oraha prelijte smjesu od vrhnja i jaja, ravnomjerno i pažljivo rasporedite žlicom.
3. Pecite na 180°C, 25-30 minuta (ovisno o jačini pećnice, zlevka treba biti zlatne boje).
Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.