Kolumne 31. svibnja 2016.

Prhki kolač s frangipane nadjevom od bresaka

sandra tart naslovna.jpg
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Zadnji radni dan u uredu i brdo posla koji zahtijeva moju pozornost sad i odmah. Vrućina polako i bezobrazno uzima maha. Zamišljam topli ljetni dan daleko od ugrijanog asfalta i neko super voćno rashlađeno piće sa slamkom.

Zamišljam i neki fini kolačić, onako sočno-voćni, pravi ljetni. Odjednom čujem neki žamor u uredu desno od mene, svi se nešto nadglasavaju „meni pet“, „meni deset“, „ja nosim doma mami“, „ja ću nešto sebi, a nešto podijeliti“ pa se i ja zaputim u centar zbivanja i shvatim kako se naručuju prave domaće, nešpricane breskve. Bez mene ste mislili, ha?! E nećete!

Bez obzira na brdo posla i ja se ubacujem u tu brojalicu i naručujem deset kilograma, točnije onu jednu malu lijepu kašeticu domaćih bresaka. I bez obzira na to što nemam pojma što ću s njima jer odmah sutradan krećem u svoja uobičajana ljetna lutanja, u potragu za novim okusima, mirisima i bojama i nema me zavidan broj dana. Ali svejedno naručujem jer tko bi odolio pravim domaćim breskvama!? Kad sam ih ugledala, odnosno, kad su zamirisale cijelu prostoriju, odmah sam znala da ću najveći dio pojesti. I to onako vani, na otvorenom, dok mi se ljepljivi sok cijedi niz prste sve do lakta. A drugi dio će završiti u nekom finom kolaču.

Do džema ovaj put nećemo stići, što zbog putovanja, što zbog činjenice da su ove breskve toliko divne da u njima treba uživati sada i odmah. Zato (sada i odmah) s vama dijelim fotke i recept za ovaj divni ljetni prhki kolač (tart) s finim frangipane nadjevom i sočnim breskvama. Ne znam za vas, ali za mene su nekako brzinski kolači od prhkog tijesta s raznim voćnim nadjevima baš pravi glasnogovornici ljeta. Dok sam bila mala, uvijek su iskakali iz hladnjaka ili su me gledali s ukrasnih tanjura. I sada ih rado jedem, ali i sama pečem. Ovaj današnji tart je napravljen od bogatog prhkog tijesta, već toliko spominjanih bresaka te je obogaćen finim frangipane nadjevom.

Frangipane je nadjev koji ima dugu povijest i koji se spominje u Francuskoj još tijekom 17. stoljeća (doduše pod nazivom „franchipane“), a čiji su glavni sastojak mljeveni bademi. Bademima se dodaju maslac, šećer, jaja i to se sve ulupa u jednu finu smjesu i koristi se u raznim kolačima i pitama kao nadjev. Ja u frangipane dodam i malo ruma te malo paste od vanilije (kad imam, a kad nemam dobar je i vanilin šećer). I volim frangipane u kombinaciji s breskvama. Ako ste ljubitelj ovog nadjeva, nadam se da će vam se svidjeti u ovoj kombinaciji, a ako pak nikad niste probali frangipane, evo prilike da ga sad isprobate.

Sastojci za prhko tijesto:
350 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
Pola vrećice praška za pecivo
Prstohvat soli
250 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 žutanjka
1 cijelo jaje
1 velika žlica kiselog vrhnja
Ribana korica od jednog limuna

Priprema:
1. Prvo napravite prhko tijesto i to tako da pomiješate obje vrste brašna sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte ribanu koricu limuna te na kockice rezani hladni maslac.
2. Rukama izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu mrvičastu smjesu. U tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje te žlicu kiselog vrhnja i dobro umijesite. Ako vam se lijepi kod miješenja, dodajte još malo glatkog brašna. Kad ste formirali lijepu kompaktnu kuglu od tijesta, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori barem 1 sat (moje tijesto je odstajalo jedno 3 sata).
3. Kad ste napravili prhko tijesto i kad je ono odmorilo u hladnjaku, a prije no što ćete ga valjati, krenite s pripremom frangipane nadjeva

Sastojci za frangipane:
150 gr mljevenih badema
125 gr maslaca
70 – 100 gr šećera
2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)
1 veće jaje (ili dva manja)
2 čepa ruma
Malo praška za pecivo (pola čajne žličice)

Priprema:

  1. Prvo sameljite bademe. Jaje izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mu rum te malo praška za pecivo i na kraju omekšali maslac.
  2. Kad ste ove sastojke izradili u finu smjesu, dodajte bademe. I to je to – jednostavnije ne može!

Ostali sastojci:
6-7 zrelih bresaka izrezanih na ploškice
Šaka listića badema

Priprema tarta:
1. Na papiru za pečenje izvaljajte prhko tijesto, izbockajte ga vilicom te na njega namažite frangipane nadjev.
2. Nadjev nanesite po cijeloj površini tijesta, ali si ostavite jedno 5 – 6 cm ruba koji će vam služiti za obrub. Po nadjevu složite breskve izrezane na ploškice i to tako da ih lagano utiskujete u nadjev.
3. Kad ste utisnuli sve breskve, lagano prebacite rubove tijesta prema unutra te cijeli tart posipajte listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 40-45 minuta, odnosno, dok rubovi tarta ne poprime lijepu zlatnu boju, kao i listići badema.Pripazite kod pečenja da vam tart ne zagori ili da se ne prepeče te prilagodite temperaturu pečenja jer vi najbolje poznajte svoju pećnicu. Kad je tart pečen, pustite ga da se dobro ohladi i služite ga sa sladoledom od vanilije.

(P.S. tako sam ga i ja služila, ali smo ga mi jeli kasno navečer pa nisam foto-dokumentirala, a dnevne fotke po ovoj vrućini ne bi podnijele sladoledni mlaz)

Ugodno vam ljeto! Nadam se da ste i vi uživali u desecima kila omiljenog vam ljetnog voća i to jedući ga i pripremajući ga na različite načine!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.