Kolumne 20. siječnja 2016.

Neodoljive lepinje kojima ćete se uvijek vraćati

Lepinje
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjećam se lepinja dok sam bila mala...

Kad god bi me moji vodili na sajmove, lepinje su bile nezaobilazan "snack"! Onako mekane, vruće, masne... mmmm... Ove su sve to, samo ne masne, jer s godinama ne volim više premasno. Možete ih jesti ovako same, uz nešto, posipane sezamom, kimom, prazne, punjene sirom, šunkom... Ma bezbroj je načina... Navalite! 

Sastojci:

  • 300 g oštrog brašna
  • 1 paketić kvasca
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja
  • 2 žlice jogurta
  • 1 žlica mlijeka

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac s 100 ml zaslađene tople vode i ostavite da se zadigne
  2. Izmiješajte brašno i sol, dodajte ulje, jogurt, mlijeko i kvasac
  3. Mijesite dok ne dobijete elastično tijesto
  4. Pokrijte krpom u ostavite na toplome da se diže cca 30 min
  5. Zagrijte pećnicu na 150 C
  6. Tijesto još jednom premijesite i podijelite na 5 manjih kuglica
  7. Razvaljajte svaku u željeni oblik na debljinu cca 1 cm
  8. Premažite svaku maslacem i pecite do zlatno žute boje

 Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.