Redovno ga koristim i u krem juhama te umacima, a sada je i neizostavna namirnica u kuhinji svake domaćice prilikom pripreme zimnice i popularnog ajvara kojeg svi obožavamo.
Ali za ovu objavu odlučio sam ga pripremiti na jedan brzi, zdravi i jako ukusan način koji je dosta popularan zapadnije od naših krajeva, dok je kod nas (barem u mojem užem krugu) rijetko viđena pojava :).
O čemu se točno radi pročitajte i pogledajte u nastavku.
Sastojci:
- 200 g patlidžana
- 80 g špinata
- Svježi posni sir
- 100 g pasirane rajčice
- 200 g dimljeni sir ili sir za pizzu
- 55 g peršin
- papar
- sol
Priprema:
- Patlidžan po dužini narežite na trake debljine oko 0,5 centimetara. Ja to radim koristeći mesoreznicu kako bi mi svaka šnita bila jednake širine.
- Svaku šnitu patlidžana zapecite na grill tavi ili na roštilju, i to s obje strane. Kada patlidžan omekša uklonite ga s vatre sa strane i začinite sa soli.
- Posni sir i špinat (ja sam koristio zamrznuti špinat, ali ako imate svježi još bolje) pomiješajte s začinima po želji. Dobivenu smjesu stavite na jedan kraj pečene šnite patlidžana te je s te strane zamotajte u rolicu.
- Punjene rolice poslažite u dublju posudu za pečenje tako da su krajevi rolica okrenuti prema dnu (tako vam se rolice neće odmotati).
- Po potrebi dodatno sve začinite sa soli i paprom, zatim prelijte pasiranom rajčicom, posipajte svježe sjeckanim peršinom i na vrh preko svega naribajte sir.
- Stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva.
- Gotovo je kada se sir otopi preko rajčice.
Poslužite toplo. Dobar tek!
Pronađite nešto za sebe u našem tjednom odabiru namirnica.
Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharicate na Facebook stranici.