Kolumne 07. travnja 2016.

Pavlova: neodoljiva torta s jagodama

dino bebic pavlova.JPG
gastro postao gastro.24sata.hr
Miris proljeća i prepune tržnice dozrelih namirnica, u meni pobuđuju neke nove iste doživljaje koje proživljavam kroz pripremu hrane, kuhanje. Od šparoga, bobića, mahuna i artičoki, jagoda je za mene kraljica. Vrhunac slijeda, početak zadovoljstva i kraj putovanja kroz šumu mirisnih, zrelih i sočnih okusa jagode.

Jedno od tih putovanja bilo je davne 1926. godine na Novom Zelandu, kad je majstor kuhar pripremio ovaj desert u čast svjetski priznatoj balerini Ani Pavlovoj. I sve do danas, ovaj desertni klasik ostao je nepromijenjen u svojoj recepturi. Pitate se zašto?. Jednostavno, jer je savršen, osvježavajuć i pruža užitke jedući, baš kao i svaki pokret poznate balerine.

Sastojci:

  • 3 bjelanjka
  • 175 g finog šećera
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 3 dcl tučenog punomasnog vrhnja
  • Svježe jagode

Priprema:

1. Tucite bjelanjke sa šećerom uz dodatak octa. Kad dobijete finu smjesu, lagano umiješajte škrobno brašno da biste dobili takozvanu francusku meringue.

2. Oblikujte je na papiru za pečenje i pecite 1 sat na 150 stupnjeva, dok se ne posuši i postane hrskava. Sredina torte bi trebala biti malo tanja kako biste dobili "gnjezdast" oblik.

3. Kad se ohladi, nadjenite je tučenim vrhnjem i svježim jagodama.

4. Poslužite odmah.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.