Kolumne 28. srpnja 2014.

Pita od rogača

rogacusa naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna pita od smokvi i rogača s otoka Molata inspirirala je našu blogericu Ingrid na ovaj desert.

Kaže da je rogač plod koji je na prvom mjestu veže uz otoke i Dalmaciju i stoga je ovu, ponekad previše zanemarenu namirnicu, iskoristila za naš izazov Inspirirano morem. Dok se kolač peče, miris rogača se proteže po cijeloj kući, a okus daje sasvim poseban doživljaj.

Rogač je zimzelena biljka iz porodice mahunarki, a raste među makijom, maslenicima, po kamenjarima. Sve češće se koristi kao zamjena za kakao prah pa je postao poznat i pod nazivom "zdrava čokolada". 
 

Pita od rogača

Prhko tijesto:
300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
Limunova korica

Nadjev:
6 dl mlijeka
150 g šećera
200 g griza
200 g mljevenog rogača
80 g maslaca
4 jaja
Sok i korica jedne naranče

Priprema:

1. Umijesiti prhko tijesto i pustiti u frižideru da odstoji sat vremena.
2. Za nadjev zakuhati mlijeko sa šećerom, dodati griz i kuhati oko dvije minute dok ne zgusne.
3. Maknuti s vatre, dodati rogač, sok i koricu od naranče. Pustiti da se prohladi i umiksati jaja i maslac.
4. Tijesto izvaditi iz frižidera, ostaviti komad tijesta za trakice, a ostatak razvaljati između dvije prozirne folije i obložiti kalup za tortu.
5. Uzdignuti rubove do vrha kalupa. Rasporediti nadjev i napraviti trakice od ostatka tijesta i posložiti na vrh pite.
6. Staviti peći na 180 stupnjeva sat vremena. Pustiti da se ohladi pa rezati. 
7. U nadjev se može još dodati rum, naribana jabuka ili cimet. Ovisi o vašim ukusima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.