Kolumne 18. svibnja 2016.

Sezonska pizza s cvjetovima tikvica

domaćica tikvice.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
"Ovo tijesto za pizzu se ne mora dizati, već odmah ide u pećnicu na pečenje jer u njega ne ide kvasac, već prašak za pecivo. Drugi novitet su cvjetovi tikvice, koji sve više postaju popularni i u našim krajevima." govori naša blogerica...

Bogati su vitaminom A, folnom kiselinom i kalijem. Niskokalorični su i imaju diuretska i osvježavajuća svojstva, a mogu se jesti pečeni, pirjani, pa čak i sirovi. Za pojavu cvjetova tikvice u kulinarstvu možemo zahvaliti talentiranom francuskom kuharu Jacquesu Maximinu. Zadivljen ljepotom i okusom tog hrskavog povrća sa svojim velikim nježnim cvjetovima, ovaj kuhar posvetio im je najkreativnije stranice u svojoj knjizi. 

Danas, u ove ljetne dane, tržnice diljem svijeta nude cvjetove tikvica, kod nas u njima mogu uživati samo oni sretnici koji ih imaju u svojim vrtovima ili vrtovima svojih baka i susjeda. Ukoliko osim u cvjetovima želimo uživati i u plodovima, moramo voditi računa o tome da za jelo koristimo samo muške cvjetove, jer odrežemo li ženski cvijet, tikvica neće imati plod. Da bismo znali o kojem se cvijetu radi, dovoljno je da pogledamo peteljku.

Ako spazimo minijaturnu tikvicu, cvijet je ženski, pa je bolje da ga ne diramo. U unutrašnjosti ženskog cvijeta nalazi se i izrazito nabubreni tučak. U cvjetove tikvica rado zalaze pčele i ostali kukci, pa ih je prije upotrebe potrebno pažljivo očistiti. To ćete najlakše napraviti tako da ćete cvjetove nježno oprati pod laganim mlazom vode, svakom cvijetu ćete obavezno odstraniti tučak i oprati bube iznutra ukoliko je koja slučajno ostala. Za bube postoji i trik ­ u veću posudu nalijte hladnu vodu, stavite cvjetove unutra i odložite posudu na tamnije mjesto. Bube će same izaći van prema svjetlu. Oprane cvjetove ostavite da se prosuše na papirnatim ubrusima.

Sezonska pizza s cvjetovima tikvica

Sastojci za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 1.5 dcl vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice ulja, malo soli


Priprema tijesta:
1. Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
2. U veliku posudu za miješenje prvo stavite sve suhe sastojke, zatim dodajte mokre i zamijesite glatko tijesto. Zavisi od brašna možda vam zatreba još maksimalno 1 dcl vode. Vi trebate dobiti normalno glatko, pomalo ljepljivo tijesto
3. U tepsiju stavite masni papir, razvaljajte tijesto uz pomoć malo brašna ispod i iznad, stavite ga u tepsiju i pripremite ono što ćete staviti na tijesto.
4. Nadjenite pizzu po želji i pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.

Nadjev za pizzu:

  • Na ovu pizzu možete staviti nadjev po želji, ja sam ovoga puta koristila cvjetove tikvice i mozzarellu.
  • Slažite na tijesto redom rajčicu, ketchup ili pelate, začinite origanom, soli i paprom.
  • Izrežite tikvicu na kolutove, poslažite je po tijestu, stavite na nju cvjetove, po vrhu stavite kiselo vrhnje i mozzarellu.
  • Po želji dodajte svježu papriku, feferone, cherry rajčice ili tvrdo naribani sir.
  • Na pečenu pizzu možete staviti još mozzarelle i posipati po njoj listiće svježeg bosiljka.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Jasna c
    TENA 22:57 07. Travanj 2016.

    Odličan prijedlog.Baš mi je ovakav recept trebao.Isprobaću ga sigurno.😉