Špajza 07. travnja 2017.

Novi vidici: Mala škola pohanja

Pohana piletina
1/2
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prženje mesa, ribe, sira i brojnih drugih namirnica koje su prethodno umočene u jaja i krušne mrvice i/ili brašno i zatim smještene u vruće ulje, omiljen je način pripreme jela u mnogim kućanstvima.

Razlikuje se nekoliko načina pohanja, od kojih je vjerojatno najpopularniji bečki način, gdje se namirnica prvo uvalja u pšenično bijelo brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice. Namirnice poput, primjerice šampinjona ili povrća, zahtijevaju malo drugačije pohanje, primjerice na Orly način gdje se one uranjaju u tijesto kao za palačinke i odmah stavljaju na vruću masnoću. Ukoliko vam je dosadio standardni način pohanja i željni ste isprobati malo drugačije okuse, predlažemo da namirnice pokušate pohati s cornflakesom ili da se odlučite za japanski način pohanja tempurom.

Tempura – japanski način pohanja
Ako ste ikad jeli tempuru u japanskom restoranu jelo vam je sigurno ostalo u dobrom sjećanju. Iako sama tempura djeluje egzotično, vrlo ju je jednostavno pripremiti kod kuće. Pohanje tempurom pristaje uz gotovo svaku namirnicu uključujući ribu, lignje, škampe, cvjetaču, brokulu, tikvice, mrkvu pa čak i komadiće voća, a rezultat je zlatno smeđa i hrskava poslastica. Za početak u posudu stavite 1 šalicu ledene vode. Zatim umiješajte jaje koje ste prethodno dobro ohladili u hladnjaku. Sljedeći korak je dodavanje ¾ šalice brašna i 1/8 čajne žličice praška za pecivo miješajući cijelo vrijeme. 

Pohana piletina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobivenu smjesu stavite u hladnjak dok pripremate namirnice za pohanje. Hrana koju pohate u tempuri mora biti narezana na male komadiće i dobro posušena krpom ili papirnatim ručnikom. Kada ste spremni za pohanje jednostavno uronite namirnicu u smjesu i stavite na vruće ulje. Pohanje tempurom zahtijeva tek nekoliko minuta, no pritom je važno podjednako pržiti s obje strane namirnice kako bi se ravnomjerno ispekla. Kada tempura poprimi zlatno smeđu boju spremna je za konzumaciju.

Cornflakes pohanim jelima daje dodatnu hrskavost
Gotovo svatko u svom kućanstvu ima cornflakes, a rijetki su oni koji znaju da su ovi proizvodi od žita odličan materijal za pohanje širokog spektra namirnica, od sladoleda do ribe. Za početak u posudi pomiješajte otprilike ½ šalice pšeničnog brašna, ½ šalice kukuruznog brašna, 1 čajnu žličicu soda bikarbone, 1 čajnu žličicu praška za pecivo i ½ čajne žličice soli. U drugoj posudi dobro vilicom izmiješajte 1 šalicu hladne vode i 2 žlice ulja.

Pomiješajte suhe i mokre sastojke i nastavite miješati dok ne dobijete homogenu smjesu, konzistencije slične onoj za palačinke. Ukoliko vam je smjesa pregusta slobodno dodavajte vode do željene teksture. Sljedeći korak je razmrviti cornflakes, a najlakši način da se to učini je da 2-3 šalice kukuruznih pahuljica stavite u plastičnu ili papirnatu vrećicu, dobro ju zatvorite i batićem ili rukama ih temeljito usitnite. Sada ste spremni za pohanje. Namirnicu prvo umočite u smjesu koju ste prvu napravili, a zatim dobro uvaljajte u razmrvljeni cornflakes i stavite na vruće ulje. Za one željne eksperimentiranja okusima, u pripremi smjese dio vode možete zamijeniti pivom. Dobra opcija je i dodavanje začina poput češnjaka ili crvene paprike.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.