Kolumne 25. travnja 2014.

Složenac od palente i mladog luka

Domacica-slozenac-od-palente-i-mladog-luka-1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj proljetni izazov gdje smo trebali staviti mladi luk u jelo, a ne ga koristiti kao salatu ili prilog, jako me je obradovao. Kada sam počela istraživati i razmišljati koje bih jelo mogla pripremiti, primijetila sam da su mogućnosti doista bezbrojne.

Mladi luk možete koristiti u pitama, tartovima, kruhovima, pecivima, buhtlama, slanim muffinima, pizzama ili zdravim, a prefinim i ukusnim složencima poput ovoga koji vam ja donosim. Umjesto palente, ovdje možete zamijesiti prhko ili obično tijesto, ali ova verzija je mnogo zdravija i nutritivno vrjednija. Sam okus jela podjeća na krumpir salatu, a glavna zvijezda ovog izazova osjeti se kroz svaki zalogaj i odlično miriše.

Sastojci:

1 šalica palente
3 šalice vode
Šaka svježeg špinata
120 ml mlijeka
jaja
Pola žličice soli
Papar
Vezica mladog luka (oko 5 komada)
Oko 100 g svježeg sira

Priprema:


1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se zagrije.
2. U 3 šalice vode skuhajte 1 šalicu palente. Obavezno vodu u kojoj ćete kuhati palentu posolite.
3. Kalup obložite masnim papirom za pečenje. Skuhanu palentu izlijte u kalup, pritom dodatno okolo po masnom papiru napravite kao malu ogradicu od palente gdje će u sredinu ići nadjev.
4. Na palentu poslažite listove svježeg špinata.
5. U posudici izmutite mlijeko, jaja, sol i papar. Zatim to prelijte preko špinata.
6. Mladi luk nasjeckajte na sitno i posipajte po složencu.
7. Za kraj po svemu posipajte svježi sir. Dodatno malo popaprite i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.