Ako vam je u zamrzivaču preostalo ponešto proljetno-ljetnih zaliha bobičastoga voća, pravo je vrijeme da ih potrošite!
Kombinacija nestašno razbacanih borovnica i kupina, te zlatne korice, čini ovu tortu lijepom bez pretjeranog «šminkanja».
Postrebni sastojci za izradu tortice od 22 cm (cca 8-10 serviranja):
· 90 g zobenih pahuljica
· 100 g bademovog brašna
· 80 g rižinog brašna
· 1 žličica praška za pecivo
· ½ žličice vanilije u prahu ili arome vanilije
· ½ žličice soli
· 100 g maslaca sobne temperature
· 125 g meda · sok od jednog limuna
· 3 jaja
· 250 ml grčkog jogurta
· 200 g borovnica, kupina ili nekog drugog voća po želji
Postupak izrade:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Zobene pahuljice usitnite u blenderu ili multipraktiku u brašno.
2. U dubokoj zdjeli prosijte prethodno dobiveno zobeno brašno, bademovo i rižino. Brašnima dodajte sol, vaniliju i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte.
3. U drugoj zdjeli mikserom miksajte maslac, med i limunov sok dok smjesa ne postane kremasta. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Potom smjesi dodajte 3 žumanjka i jogurt, pa miksajte još 1-2 minute.
4. Izlijte tekuće sastojke u zdjelu sa brašnima, pa sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom pri najmanjoj brzini.
5. U posebnoj, visokoj posudi istucite bjelanjke u snijeg, pa ih polagano umiješajte u biskvitnu smjesu zajedno sa polovicom voća. Drugu polovicu voća pustite sa strane jer će vam trebati za kasnije.
6. U kalup za torte promjera 22 cm (kojeg ste prethodno namastili ili obložili pek papirom) izlijte smjesu i pospite ostatak borovnica po vrhu.
7. Tortu pecite oko 50-60 minuta ili dok se površina blago ne zarumeni. Izvadite je iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja. 8. Poslužite uz tučeno vrhnje, jogurt i svježe bobičasto voće.
Dobar vam tek želim!