gastro postao
Kada smo prvi puta vidjeli Markove super kreacije, nismo mogli vjerovati kako je riječ o najmlađem hrvatskom gastro blogeru. Njegove torte mogu parirati najboljim slastičarnicama u gradu, a kada je u pitanju kreativnost, samo mu je nebo granica. Dame i gospodo, torta od malina i čokolade Marka Josipovića!
Biskvit podsjeća na brownie te kiselost malina je savršena uz tamnu čokoladu. Sve to obavija bogata krema koja upotpunjuje cijelu tortu.
Sastojci:
Biskvit:
- 195g glatkog brašna
- 25g kakaa u prahu
- 3/4 žlićice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 340g maslaca, sobne temperature
- 250g šećera
- 3 jaja
- 240ml mlijeka
- 1 žlica octa
- 120g čokolade za kuhanje, otopljene
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- U jednu zdjelu prosijte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
- U drugoj, većoj zdjeli, umutite maslac i šećer 3-5 minuta dok ne bude pjenasto. Dodajte jaja, jedno po jedno, čisteći strane zdjele špatulom između svakog jaja. Dodajte trećinu brašna i polovicu mlijeka i octa, zatim drugu trećinu brašna i drugu polovicu mlijeka i octa, te zadnju trećinu brašna.
- Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i izmutite dok se sve ne poveže. Rasporedite biskvit u tri manja kalupa ili dva veća i pecite 25-30 minuta.
- Ispečen biskvit ostavite da se ohladi dok napravite punjenje i kremu.
Punjenje:
- 250g malina
- 150g šećera
- 2 žlice limunovog soka
- U lončić stavite sve sastojke te kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se ne zgusne. Još vruće, neće izgledati jako gusto, ali kad se ohladi, bit će teksture pekmeza.
- U ohlađen pekmez možete dodati šaku svježih malina.
Krema:
- 150-200g šećera u prahu, ovisi koliko slatko volite
- 25g kakaa u prahu
- 170g krem sira
- 150g maslaca, sobne temperature
- 250g čokolade za kuhanje, što tamnije
- 180ml kiselog vrhnja
Priprema:
- Otopite čokoladu i stavite je sa strane da se malo ohladi. Izmutite maslac i krem sir 5-7 minuta dok ne budu pjenasti. Dodajte prosijani kakao u prahu i šećer u prahu. Polagano miksajte da ne dobijete ogroman oblak šećera u facu. Kada se šećer i kakao povežu, pojačajte brzinu i mutite 3-5 minuta.
- Dodajte kiselo vrhnje i dok mutite, polagano dodavajte otopljenu čokoladu.
- Kad se sve poveže, spremni ste napraviti tortu.
- Uzmite jednu koru i preko nje premažite malo kreme. Na kremu stavite polovicu punjenja od malina. Stavite drugu koru na prvu i premažite s malo kreme. Dodajte drugu polovicu punjenja od maline (ako radite sa samo dvije kore, između njih stavite svo punjenje). Na to stavite treću koru i cijelu tortu prekrijte kremom.
- Na vrh možete dodati svježe maline (ili neko drugo bobičasto voće ako vam ponestane malina hehe), svježe listiće metvice i/ili jestivo cvijeće.
Markove recepte potražite na na Instagram profilu i blogu Marko Bakes.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)
Uživajte!