Uglavnom, da skratim priču, stavila sam peći prhko tijesto za pitu koju sam trebala do pola ispeći kako bih stavila čokoladni nadjev i ispeći do kraja. No, kada sam pogledala u, kao na pola pečenu pitu, vidjela sam da je prhko tijesto u cijelosti ispečeno. Gosti su trebali stići kroz 45 minuta. Odlučila sam promijeniti desert i napraviti ga u čaši. Umjesto čokoladne pite izmislila sam neki svoj kolač.
Čokoladni nadjev koji je trebao biti na prhkom tijestu ispekla sam odvojeno. Kada se ohladio poslužio je kao baza. Prhko tijesto sam izmrvila u grublje mrvice. U frižideru sam imala mascarpone i naranče. Iskoristila sam obje u sočnu kremu i na vrhu narezala pulpu od naranče. Desert je sve oduševio. Meni je laknulo jer je od moguće katastrofe nastao još bolji desert nego što sam originalno zamislila.
E sad sastojci, to je malo teže, ali ide nekako ovako:
Naranča u društvu mascarponea i čokolade
Prhko tijesto
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 žumanjak
- 225 g brašna
- 2 žlice kiselog vrhnja
Od svih navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati i peći 35 minuta na 180 C ili dok se ne zarumeni. Kada se ohladi staviti u vrećicu i batom usitniti u mrvice.
Čokoladna krema
- 320 g čokolade sa 70% udjelom kakaa
- 1,5 dcl mlijeka
- 25o ml slatkog vrhnja
- 2 jaja lagano razmućena
Zagrijati mlijeko i vrhnje do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade i miješati sve dok se čokolada ne rastopi. Umiješati lagano razmućena jaja. nadjev procijediti kroz sito ,peći 35-40 minuta na 130 C. Ugasiti pećnicu, ostaviti unutra još 30-ak minuta. Ostaviti na hlađenje.
Mascarpone krema
- 250 g mascarponea
- Sok od 1 naranče + dodatno još jedna naranča
- 3 žlice meda
Sastojke pomiješati. Kremu ohladiti. Pripremiti martini čaše. Narezati pulpe od naranče na sitnije kockice bez opne. Na dno svake čaše žlicom staviti čokoladnu kremu, zatim „od oka“ red mrvljenog prhkog tijesta, pa žlicom staviti mascarpone kremu, te na vrhu komadiće naranče. Najbolji dio je što će vam ostati obje kreme te prhkog tijesta. Ja smrvljeno tijesto držim u posudi na suhom, a kreme u frižideru. Može izdržati i do tjedan dana. Pa ako vam nalete iznenadni gosti - za čas je desert gotov. Osim sočne naranče u društvu mascarponea i čokolade Lorenka je za naš izazov ''Zima miriše na naranču'' pripremila i tortu u kojoj glavnu ulogu igra naranča, ali ovog puta u kombinaciji s bademima.
Gluten free torta od naranče i badema
- 2 naranče
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 300 g mljevenih badema (mogu biti blanširani)
- 1 žličica praška za pecivo
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Namazati 20 cm okrugli okvir za tortu. Naranče očistiti, narezati na ploške staviti u posudu za kuhanje. Naliti vode da prekrije naranče. Zakuhati 10-tak minuta. Maknuti s vatre. Blenderom usitniti u kašu. Pjenasto umutiti šećer i jaja. Dodati kašu od naranče, mljevene bademe, prašak za pecivo. Ručno promiješati. Peći 1 sat. Ostaviti da se ohladi. Poslužiti za doručak uz šalicu toplog čaja ili kakaa.
Đurđica Protić