11. prosinca 2015.

Bravarica - upoznajte najbolji paški sir

Bravarica
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Bravarica svoje sireve radi isključivo od nepasteriziranog mlijeka, a mi smo našim nepcima odlučili priuštiti provjeru...

Sad već kultni zagrebački wine and snack bar Sherry's, smješten u Ilici u dvorištu nasuprot Britanskog trga na radost vinoljubaca koji uživaju u sparivanju svog omiljenog napitka sa sirevima, odlučio je svoju scenu pojačati ovim vrhunskim proizvodom, logično, s otoka Paga. Paški sir je inače najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj.

Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetložute do tamnožute boje (ovisno o starosti). Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima što obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to, posebnu vrijednost mu daje sol koja ostaje na travi poslije bure. Ovčji sir na otoku Pagu se proizvodi od davnina. Kako se je današnja paška ovca križanjem formirala 1870. god. može se pretpostaviti da je to godina kada paški sir dobiva današnji okus.

Prema podacima Hrvatskog stočarskog centra koje je provodilo istraživanje mliječnosti paških ovaca od 2005. g. do 2007. g., prosječna laktacija kontrolirane populacije paške ovce traje 166 dana i za to vrijeme ovca proizvede 140 litara mlijeka, dok neki uzgajivači proizvedu i više od 200 litara mlijeka po ovci. Kako je za proizvodnju 1 kg paškog sira potrebno od 5,5 do 7 litara mlijeka, zamislite koliko je u biti ovaj proizvod – vrijedan.

Bravarica | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira. Sirana Bravarica trenutno broji 500 ovaca, a sir dobivaju isključivo od vlastitog stada. Sirana je smještena u centru Novalje, a pored nje se nalazi kušaona za degustaciju. Farma je deset kilometara odaljena (prema Lunu) i očekuje vas otvorenih vrata kako biste se uvjerili da je ovo najbolji sir na svijetu. Razlikujemo pikantan i lako reziv mladi paški sir zrelosti 2 mjeseca te potpuno zreli paški sir starosti od 4 do 12 mjeseci, koji je tamno žute boje, tvrde granulirane strukture i pikantnog okusa. Paški sir je danas jedan od prepoznatljivih hrvatskih brandova kako kod nas tako i u svijetu, a proizvodi Bravarice jednostavno oduševljavaju svojim ukusom i kvalitetom. Još kad ih sparite s vinima Sherry'sa, večer ne može biti nego sjajna!

Kontakt:
PG Bravarica Ulica braće Radića 38b
53291 Novalja, otok Pag
www.paski-sir.hr
+385 955114567 

Sve proizvode Bravarice možete probati u kućici koja se tijekom adventa nalazi u Bogovićevoj ulici!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Box 17:04 26. Ožujak 2018.

    Vlasnik je propali građevinar iz Rijeke koji ne plaća dobavljače kao ni rad na brandingu i etiketi spomenutog sira. Tipična hrvatska priče / izbjegavati u širokom luku.