16. lipnja 2015.

Brudet - okusi i mirisi mora u tanjuru

Brudet 1
foto: Tino Jurić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdravko Perić raščlanio nam je brudet i otkrio kako da bude "sofisticirano mekan".

Razmislite o brudetu kao o klasičnom marseljskom Bouillabaisu i njegovom manje slavnom jadranskom rođaku, iako nazivom malo manje fancy, ne zaostaje za francuskom inačicom. Brudet se sreće u gradovima i područjima uzduž i niz jadranske obale, a postao je poznat u razdoblju Dolce Vitte i Sophie Loren

Brudet 2 | Author: Tino Jurić/PIXSELL foto: Tino Jurić/PIXSELL

Talijani i Hrvati se razlikuju u pravljenju brudeta po sastojcima, ovisno o tome što pliva u njihovom dijelu Jadrana. Kušajte ga obavezno ako ga vidite na jelovniku, a jednostavno ga možete napraviti kod kuće.

Postoje neka zajednička obilježja svih recepata za brudet - zahtijevaju razne školjke i najmanje jednu bijelu ribu. Zbog toga što su jadranske ribe često masnije, ocat ili neka druga kiselina dodaju se u juhu kako bi smanjile masnoće. 

"Čistunci" zahtijevaju da brudet mora sadržavati škarpinu, čiji otrovni rep treba ukloniti prije kuhanja. Na hrvatskoj obali, brudet može biti sa škampima, Jakobovim kapicama, komadima grdobine, brancina ili neke druge vrste ribe.

Brudet se poslužuje s krumpirom, svježom tjesteninom, tjesteninom s crnilom sipe ili samo s komadom hrskavog rustikalnog kruha, a gotovo uvijek sadrži šljivastu rajčicu.

Brudet 3 | Author: Tino Jurić/PIXSELL foto: Tino Jurić/PIXSELL

Često pripremam brudet u restoranu hotela Le Meridien Lav, a radimo ga s lokalnim plodovima mora, lignjom, tunom, jakobovim kapicama i sabljarkom. Kuhamo ga na tradicionalan način, u terra cotta posudi u pećnici. To omogućuje da minerali i tekućine izađu polako iz ribe i morskih plodova, a to je ono što umak čini tako sofisticirano ukusnim

Brudet 4 | Author: Tino Jurić/PIXSELL foto: Tino Jurić/PIXSELL

Rustikalno jelo koje se polako pretvara u plemenitaško zbog čega u brudet uključimo i pola jastoga u posudi kako bi zadovoljili i one najzahtjevnije. "Naš" brudet sadrži lignje, škampe, dagnje, školjke, grdobinu i sabljarku. Riblji temeljac napravljen je sa šparogama sa žara i San Marzano vrstom šljivaste rajčice koja ima specifičan okus. Brudet obično ima puno sastojaka, a tehnika kuhanja ovisi o osobnom ukusu, tradiciji ili povijesnim kretanjima. Svatko u Hrvatskoj i Italiji ima svoju recepturu i koliko god tražili, uvijek ćete naći tisuću recepata, a upravo u tome leži ljepota brudeta

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.