Svježi začini odličan su dodatak jelima. Daju posebne arome, svježinu, a mogu poslužiti i kao dekoracija. Ono što zasigurno niste znali jest činjenica da možete upotrijebiti svaki dio svježeg začina, čak i stabiljku.
Kada potrošite sve listove, stabiljku možete upotrijebiti za aromatiziranje ulja. Ubacite stabiljku ružmarina u maslinovo ulje, marinirajte koji dan i dobit ćete divno ulje s prizvukom ružmarina kojim možete začiniti ribu, sireve i salate.
Dodajte stabiljke u temeljac. Začini čije su stabiljke mekanije, poput peršina, kopra i korijandera, obično se koriste u temeljcima i juhama, a sada istu aromu možete dobiti i samo stabiljkama. Napravite od njih svežanj i ubacite ih da se kuhaju s povrćem i mesom.
Stabiljke su odličan izbor i za razne varijacije pesta. Ubacuju se u blender, nasjeckaju i brišu razlike između listova i stabiljke.
Kada pripremate punjenu piletinu ili ribu, ubacite stabiljke u punjenje. One će dati aromu, a kasnije ih je lako izvaditi van.