Sam postupak dobivanja cvijeta soli mukotrpan je i provodi se isključivo ručno što opravdava njegovu visoku cijenu. Cvijet soli se stvara u idealnim vremenskim uvjetima pod utjecajem jakog sunca kada se na površini morske vode stvara tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća. Sol se ubire ručno i posebno suši, a dobiven cvijet soli nutritivno se razlikuje od obične, kamene soli prvenstveno po udjelu kalcija i magnezijevog sulfata.
Cvijet soli gotovo se nikada ne koristi za kuhanje, nego isključivo kao začin netom prije posluživanja. Zbog toga ovu vrstu soli valja dodati jelu pri posluživanju i pritom se ne trebate zabrinjavati što su neki kristali veći od drugih. Cvijet soli brzo će se otopiti ako je jelo toplo, a ako se radi o hladnoj salati ili carpacciu, imat će i dekorativnu ulogu. Nekoliko zrna cvijeta soli može oplemeniti razne salate, meso (osobito teletinu i janjetinu), priloge, predjela.
Zbog blago slanog okusa cvijet soli odlično pristaje i u slastice, posebice tamnu čokoladu jer pojačava arome i sladak okus. Dodajte ga i piti od jabuke, voćnom sorbetu ili poslastici creme brulee za još intenzivniju aromu omiljenih deserata. Dobro se sljubljuje i s ljetnim voćem – dinjom i lubenicom, posebice kada se poslužuju sa šunkom ili pršutom. Odlično će pristajati uz sva jela iz mora, ali i raznovrsno kuhano povrće ili povrće pripremljeno na pari. I za kraj kratki savjet kako vrlo jednostavno možete vašoj kavi dati dodatnu profinjeniju aromu – jednostavno dodajte mali grumen cvijeta soli u vodu prije nego ukuhate kavu.