Čuveni chowder, gusta juha najčešće od školjaka, jelo je koje se ne zaobilazi.
Ova blijeda krem juha od krumpira, brašna, mlijeka ili vrhnja priprema se i od ostalih plodova mora. Osim mesa rakova i riba, u chowder se najčešće dodaje i kukuruz, povrće te hrskava slanina. Chowder proizlazi iz francuskog naziva chaudrée, koji obilježava juhu od sitne ribe i češnjaka, posluženu uz krekere. Juha je nastala na obalama Francuske, a osnovni recept su u Ameriku donijeli francuski pomorci u 17. stoljeću.
Mješavina “kontinentalnih i morskih” sastojaka glavna su obilježja ovoga specijaliteta. Juhu možete zgusnuti kuhanim i pasiranim povrćem, a kremoznost joj daje vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje ili mileram koji umiješajte u pripremljeni chowder. Clam chowder se radi od školjaka poput dagnji, vongola i kunjki, a u juhu možete dodati i očišćene repove škampa, lignje te druge mekušce. Često se u juhu dodaje i šafran. U fish chowder, u kombinaciji s pasiranim povrćem, ubacite filete bakalara, oslića i dimljene pastrve te pospite ribanim polutvrdim sirom, poput engleskog cheddara. Uz ove krepke juhe, često se poslužuju i prepečene kocke kruha. Corn chowder je pripremljena juha od kuhanog zrna kukuruza, povrća, ribe, plodova mora, ali i mesa. Najčešće se koristi piletina i svinjetina.
Chowder sa škampima
Sastojci:
- Luk
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 rajčice
- 400g očišćenih repova škampa
- 200 g kukuruza iz konzerve
- 4 dl slatkog vrhnja
- 2 prstohvata šafrana
- 2 žlice pešina
- žlica kopra
- sol, papar
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Sitno sjeckani luk pržite na ulju dok ne omekša. Dodajte kukuruz i rajčice, te pirjajte oko 5 minuta. Ulijte vrhnje, šafran razmućen u malo vode ili ribljeg temeljca i škampe, pa kuhajte dok repovi ne pobijele i omekšaju.
- Pospite sjeckanim peršinom, te začinite solju i paprom. Sve kratko prokuhajte i po potrebi razrijedite temeljcem.
- Prije posluživanja juhu ukrasite koprom.