Dagnje na buzaru su jelo koje će sačuvati sve okuse i mirise mora. „Na buzaru" se najčešće pripremaju školjke i rakovi, a za pripremu odličnog mediteranskog ručka je potrebno svega nekoliko pristupačnih namirnica i naravno dagnje (ili škampi). Popis sastojaka za buzaru je kratak, a ovisi će i o tome pripremaš li buzaru na crveno ili na bijelo.
U nastavku saznaj kako odabrati svježe dagnje i kako u tren oka pripremiti slasnu buzaru od dagnji na crveno.
Kako odabrati dagnje?
Dagnje su školjkaši koji žive na stijenama ili su ukopani u pijesku, u zoni izmjene plime i oseke. Vrlo su cijenjena i popularna školjka. Sastoje se od dvije potpuno jednake duguljaste ljušture. Za pripremu buzare uvijek je važno odabrati svježe školjke. Prepoznat ćeš ih po tome što su čvrsto zatvorene ili se na kuckanje prstom zatvaraju. Školjke koje su oštećene i otvorene nisu prikladne za kuhanje.
Danas smo se odlučili kuhati buzaru na crveno, no ako želiš pripremiti buzaru na bijelo, iz recepta u nastavku izbaci pasiranu rajčicu.
Crvena buzara s dagnjama - recept
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 1 dl ulje, maslinovo
- 4-5 režnja češnjaka
- 1 žlica krušnih mrvica
- 2 dl vino, bijelo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 vezica peršina, list
- 2 dcl pasirane rajčice
Priprema:
- Dagnje isplahni mlazom hladne vode, ocijedi.
- U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko poprži.
- Na začine dodaj dagnje, promiješaj, zalij bijelim vinom, posoli, popapri i kuhaj 15-tak min.
- Posluži toplo i uživaj.
Dobar tek!