Recepti 04. ožujka 2022.

Dagnje na buzaru: Jednostavan recept za pripremu najbolje buzare na crveno

Dagnje na buzaru
Dagnje na buzaru: Jednostavan recept za pripremu najbolje buzare na crveno foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Buzara od dagnji na crveno osvojit će te puninom okusa i jednostavnošću pripreme. Pripremi sastojke i u nekoliko jednostavnih koraka napravi slasne dagnje na buzaru.

Dagnje na buzaru su jelo koje će sačuvati sve okuse i mirise mora. „Na buzaru" se najčešće pripremaju školjke i rakovi, a za pripremu odličnog mediteranskog ručka je potrebno svega nekoliko pristupačnih namirnica i naravno dagnje (ili škampi). Popis sastojaka za buzaru je kratak, a ovisi će i o tome pripremaš li buzaru na crveno ili na bijelo. 

U nastavku saznaj kako odabrati svježe dagnje i kako u tren oka pripremiti slasnu buzaru od dagnji na crveno. 

 | Author: Shutterstock Kako odabrati svježe dagnje foto: Shutterstock Kako odabrati dagnje?

Dagnje su školjkaši koji žive na stijenama ili su ukopani u pijesku, u zoni izmjene plime i oseke. Vrlo su cijenjena i popularna školjka. Sastoje se od dvije potpuno jednake duguljaste ljušture. Za pripremu buzare uvijek je važno odabrati svježe školjke. Prepoznat ćeš ih po tome što su čvrsto zatvorene ili se na kuckanje prstom zatvaraju. Školjke koje su oštećene i otvorene nisu prikladne za kuhanje.

Danas smo se odlučili kuhati buzaru na crveno, no ako želiš pripremiti buzaru na bijelo, iz recepta u nastavku izbaci pasiranu rajčicu.

 | Author: Shutterstock Buzara od dagnji na bijelo, foto: Shutterstock

Crvena buzara s dagnjama - recept

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 1 dl ulje, maslinovo
  • 4-5 režnja češnjaka
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 dl vino, bijelo 
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 vezica peršina, list 
  • 2 dcl pasirane rajčice

Priprema: 

  1. Dagnje isplahni mlazom hladne vode, ocijedi.
  2. U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko poprži. 
  3. Na začine dodaj dagnje, promiješaj, zalij bijelim vinom, posoli, popapri i kuhaj 15-tak min.
  4. Posluži toplo i uživaj.

Dobar tek!

 | Author: Shutterstock Dagnje na buzaru na crveno, foto: Shutterstock

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Linguini s dagnjama u pikantnom umaku od rajčice Kolumne Možda vas zanima... Rižoto od kozica, koromača i sušenih rajčica Kolumne Možda vas zanima... Raštika s krumpirom - recept za zdravlje i užitak Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Baba 14:19 04. Ožujak 2022.

    A pasirana rajčica kada ide ? Nju ste izostavili.