27. travnja 2016.

Dođite na treći međunarodni festival Taste the Mediterranean u Šibenik!

Mediteranski roštilj
gastro postao gastro.24sata.hr
Okusite Mediteran! Veliki majstori mediteranske kuhinje dolaze u Šibenik! Po prvi puta u Hrvatskoj jedan gastronomski festival okuplja toliki broj svjetskih chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama i najvišim kulinarskim titulama.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, ravnatelj JU Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić i project director festivala Taste the Mediterranean Ingrid Badurina Danielsson predstavili su program Festivala koji će se održati od 26.-29. svibnja 2016.

Okusi Mediteran! je festival koji predstavlja mediteransku prehranu, suvremene enološke i gastronomske tekovine, te promovira Šibenik i Šibensko-kninsku županiju kao poželjne gastronomske destinacije kroz brendiranje lokalne gastronomske ponude. Partner ovogodišnjeg festivala je WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode).

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić izrazio je zadovoljstvo što se ovaj jedinstveni festival po treći put zaredom održava upravo u Krešimirovu gradu: „Gastronomski turizam, kao jedan od selektivnih oblika turizma, od iznimne je važnosti za daljnji razvoj cjelokupne šibenske ponude gostima našega grada. Uz kulturno-povijesnu baštinu, nautički i ciklo-turizam, gastronomska ponuda, kroz povezivanje sa šibenskim zaleđem i njegovim potencijalima, naš je adut u postizanju konačnog cilja, a to je Šibenik kao nezaobilazna turistička destinacija.“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

„Službeno otvaranje festivala obilježit će „Pidočijada“ koja je ove godine u znaku proslave 950. rođendana grada Šibenika. Chefovi, gosti festivala i učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik pripremit će 200 kg pidoča za posjetitelje festivala. Porcije će se prodavati za simboličnih 10 kuna, a sav iznos namijenjen je edukaciji najtalentiranijih učenika škole, budućim master chefovima. Središnji program Festivala održat će se na Mediteranskom trgu, na trgu Pavla Šubića, ispred Šibensko-kninske županije. A umjesto tvrđave sv.Mihovila, dio programa namijenjen edukaciji profesionalaca održat će se na novootvorenoj tvrđavi Barone, koja preuzima ulogu pozornice za eksperte koji će tradicionalnu mediteransku kuhinju interpretirati kroz prizmu modernog kulinarstva.“, najavila je Ingrid Badurina Danielsson, project director Festivala.

Otvaranje Mediteranskog trga popratit će mali proizvođači predstavljanjem i prodajom svojih domaćih proizvoda, dok će ugostitelji nuditi mediteranske zalogaje i fina vina. Dnevni program cooking showa, kulinarske radionice za djecu i none, razne prezentacije, predavanja i degustacije nastavit će se u večernjim satima zabavom uz glazbu, kao i ostalim danima, zaključno s nedjeljom.

Vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U Gradskoj vijećnici će biti nekoliko zanimljivih vinskih radionica koje će voditi tim „Vinske čitaonice“ Nenad Trifunović i Ivan Salopek, a u Gradskoj knjižnici bit će predstavljene dvije izložbe: izložba VAL, keramičkih posuda zagrebačke umjetnice Marine Tudjine Badurine i izložba belgijskog dizajna pod nazivom “Belgian food mood”, koju nam dovodi belgijska dizajnerica Kunty Moureau.

U sklopu te izložbe bit će predstavljen projekt „Ecco Freddo“ za čuvanje i obradu sirove hrane, a talijanska dizajnerica Anna Cellamare održat će radionicu s posjetiteljima koji će na kraju degustirati pripremljena jela. Treći festival Okusi Mediteran! širi se i na druge lokacije. U petak navečer se brodom ide na otok Prvić, gdje će se na Terasi Hotela Maestral održati četveroručna mediteranska večera, a istodobno će se u restoranu Boba, na Murteru, pripremati specijaliteti dalmatinske i istarske kuhinje.

U subotu će se, točno u podne, održati ekskluzivni cooking show u čarobnom ambijentu NP Krka, kraj mlinica u Skradinskom buku. „Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ponosan je partner ovom projektu. I sami dijelom mediteranskog životnog kruga, kroz brojne susrete, radionice i manifestacije potičemo lokalnu proizvodnju i gastronomiju, prvenstveno autohtonih proizvoda s krškog područja koje su oblikovale rijeke Krka i Čikola.

Taste the Mediterranean prigoda je da posjetiteljima NP „Krka“ ponudimo vrhunski gastronomski doživljaj u okružju vodenica na Skradinskom buku, koje najbolje svjedoče o tradicijskom životu i načinu privređivanja u ovom kraju“ kazao je ravnatelj JU „NP Krka“ mr.sc. Krešimir Šakić. A u samom gradu, na Mediteranskom trgu, program će trajati od jutra do navečer. Ne smijete propustiti jedinstveno kulinarsko natjecanje 4 domaća tima, uz glazbeni finale.

Navečer slijedi tajna večer na tajnoj lokaciji koju pripremaju svi festivalski chefovi. Radionice o starim šibenskim receptima, o zdravim mediteranskim namirnicama, o autohtonim vinima i lokalnim proizvodima upotpunit će program 3. Festivala Taste the Mediterranean.

Nedjelja ujutro rezervirana za priču o konobi i marendi, o mediteranskom stilu života, popraćeno s mnogo ukusne hrane. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.