Cikla ima ogroman potencijal u kulinarstvu. Svježe salate, juhe, pire, kolači i rižota, samo su djelić onoga što od cikle možemo pripremiti.
Snaga sirove cikle
Svježi sok od cikle poznati je narodni lijek protiv slabokrvnosti. Također, sok od cikle se često koristi za detoksikaciju organizma budući da se smatra da potiče rad jetre. Osim u obliku soka, svježa naribana cikla može se uz ostalo povrće poput naribane mrkve, kupusa, celera, korabice ili pak uz zelene listove matovilca i rukole pripremiti na salatu. Ako ciklu kuhamo, valja imati na umu da ju je potrebno staviti u hladnu vodu. Na taj način će vanjski sloj cikle očvrsnuti prilikom sporijeg dizanja temperature. Kada bismo ciklu stavili u kipuću vodu tada bi došlo do prekuhavanja vanjskog sloja dok bi unutrašnjost ostala tvrda.
Pečena cikla
Okusu pečene cikle teško je pronaći usporedbu. Pečenje ističe bogate zemljane arome cikle i tijekom pečenja dolazi do razvoja slatkih tonova. Priprema nije zahtjevna. Ciklu je potrebno dobro oprati i odrezati vrhove. Tako neoguljenu valja staviti u posudu za pečenje i začiniti po želji. Ciklu je moguće peći i zamotanu u aluminijsku foliju što dodatno olakšava pripremu. Peče se između 45 minuta i sat vremena na 200 stupnjeva odnosno sve dok ne postane mekana u sredini što se može ispitati probadanjem vilicom. Pečenu ciklu je lako oguliti, no treba paziti da nije prevruća. Tako pripremljena odlično se slaže s pečenom mrkvom, a ova kombinacija postaje još moćnija uz dodatak aceta balsamica, limunovog soka i svježe nasjeckanog peršinovog lista.
Isprobajte naše recepte s ciklom