Bosiljak se nekoć uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnog Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka. Danas je najpopularniji u talijanskoj kuhinji, a u međuvremenu su se pojavile i nove sorte. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s nazubljenim rubovima, a okus mu je nešto slabije izražen nego kod zelenog.
Svježe listove bosiljka možete rezati na trake jednake veličine tzv. chiffonade te ih upotrijebiti kao fini gurmanski dodatak za juhe, umake, pizzu i bruschette.
Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a kako ga pripremiti saznajte ovdje.
Od bosiljka možete napraviti i odličan umak za odreske, piletinu ili ribu.
Svjež bosiljak možete umiješati u maslac sa svježe mljevenim paprom i naribanom llinunovom koricom i tako ćete dobiti aromatični maslac koji možete poslužiti preko raznih vrsta pečenog mesa ili ribe. Bosiljak je dobro dodavati mesnim jelima kao što su svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će im dati osvježavajuću aromu.