04. travnja 2016.

Bosiljak daje slast umacima i juhama

bosiljak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bosiljak je biljka koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da čim ga pomirišu - dobiju ideju za jelo.

Bosiljak se nekoć uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnog Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka. Danas je najpopularniji u talijanskoj kuhinji, a u međuvremenu su se pojavile i nove sorte. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s nazubljenim rubovima, a okus mu je nešto slabije izražen nego kod zelenog. 

bosiljak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Svježe listove bosiljka možete rezati na trake jednake veličine tzv. chiffonade te ih upotrijebiti kao fini gurmanski dodatak za juhe, umake, pizzu i bruschette.

Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a kako ga pripremiti saznajte ovdje

Od bosiljka možete napraviti i odličan umak za odreske, piletinu ili ribu.

Svjež bosiljak možete umiješati u maslac sa svježe mljevenim paprom i naribanom llinunovom koricom i tako ćete dobiti aromatični maslac koji možete poslužiti preko raznih vrsta pečenog mesa ili ribe. Bosiljak je dobro dodavati mesnim jelima kao što su svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će im dati osvježavajuću aromu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.