09. svibnja 2016.

Chowder: Krem juha s morskim plodovima

chowder
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjeveroistočni dio SAD-a, poznatiji kao New England, od ostatka zemlje izdvaja se po jelima nastalim prema receptima prvih kolonijalista.

Čuveni chowder, gusta juha najčešće od školjaka, jelo je koje se ne zaobilazi.

Ova blijeda krem juha od krumpira, brašna, mlijeka ili vrhnja priprema se i od ostalih plodova mora. Osim mesa rakova i riba, u chowder se najčešće dodaje i kukuruz, povrće te hrskava slanina. Chowder proizlazi iz francuskog naziva chaudrée, koji obilježava juhu od sitne ribe i češnjaka, posluženu uz krekere. Juha je nastala na obalama Francuske, a osnovni recept su u Ameriku donijeli francuski pomorci u 17. stoljeću.

Mješavina “kontinentalnih i morskih” sastojaka glavna su obilježja ovoga specijaliteta. Juhu možete zgusnuti kuhanim i pasiranim povrćem, a kremoznost joj daje vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje ili mileram koji umiješajte u pripremljeni chowder. Clam chowder se radi od školjaka poput dagnji, vongola i kunjki, a u juhu možete dodati i očišćene repove škampa, lignje te druge mekušce. Često se u juhu dodaje i šafran. U fish chowder, u kombinaciji s pasiranim povrćem, ubacite filete bakalara, oslića i dimljene pastrve te pospite ribanim polutvrdim sirom, poput engleskog cheddara. Uz ove krepke juhe, često se poslužuju i prepečene kocke kruha. Corn chowder je pripremljena juha od kuhanog zrna kukuruza, povrća, ribe, plodova mora, ali i mesa. Najčešće se koristi piletina i svinjetina.

chowder | Author: Stockfood foto: Stockfood

Chowder sa škampima

Sastojci:

  • Luk
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 rajčice
  • 400g očišćenih repova škampa
  • 200 g kukuruza iz konzerve
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 2 prstohvata šafrana
  • 2 žlice pešina
  • žlica kopra
  • sol, papar
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • žlica škrobnog brašna

Priprema:

  1. Sitno sjeckani luk pržite na ulju dok ne omekša. Dodajte kukuruz i rajčice, te pirjajte oko 5 minuta. Ulijte vrhnje, šafran razmućen u malo vode ili ribljeg temeljca i škampe, pa kuhajte dok repovi ne pobijele i omekšaju.
  2. Pospite sjeckanim peršinom, te začinite solju i paprom. Sve kratko prokuhajte i po potrebi razrijedite temeljcem.
  3. Prije posluživanja juhu ukrasite koprom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.