Potpuna lista ukusnih provansalskih specijaliteta bila bi preduga pa smo odlučili izdvojiti nekoliko favorita. Uživajte!
La Tapenade
Mali je broj ljetnih druženja u Provansi koja ne započinju tapenadom i svježim kruhom. Tapenada je namaz od crnih i zelenih maslina, kapara, inćuna, češnjaka i maslinovog ulja. Ovo je prva stvar koju morate kušati kada lutate tržnicama Provanse.
Le Tian Provençal
Tian se priprema s istim sastojcima kao i slavni ratatouille, a predstavlja jedan umjetnički aranžman sjeckanog i zapečenog povrća. Priprema se od rajčica, luka, patlidžana, tikvica, papričica i češnjaka uz dodatak aromatičnog provansalskog bilja.
L’aïoli
Aioli umak je zapravo ništa drugo nego jednostavni umak od češnjaka koji se u Provansi priprema tako da se češnjak zgnječi u tarioniku te mu se polagano dodaje maslinovo ulje. Aioli umak se najčešće poslužuje uz povrće, ribu i jaja.
La Bouillabaisse
Bouillabaisse je poznato jelo karakteristično za Marseille. Ovo složeno jušno jelo priprema se na način da se fina riba kuha s lukom, rajčicama, češnjakom, šafranom i biljem.
Le Nougat
Kao šećer na kraju, nugat je nešto što obavezno trebate ponijeti kao suvenir iz Provanse. Nugat je svjetski poznati slatkiš koji se priprema od šećera, meda, prženih badema, bjelanjaka i, ponekad, pistacija. Također, možete isprobati i crni nugat koji ne sadrži jaja. U Provansi se nugat često jede uz kavu.