Recepti 08. lipnja 2019.

Lisnati mini užitak s tikvicama, slaninom ili patlidžanima

Lisnate ružice

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Od traka lisnatog tijesta i omiljenog povrća napravite slane zalogaje u kalupima za muffine - idealne su za druženja ili grickanje između obroka

Tanke ploške povrća kratko blanširajte u uzavreloj vodi kako bi ih, kad posložite na tijesto, mogli lakše zamotati. Tijesto možete premazati pestom od bosiljka ili sušenih rajčica, džemom od luka, mliječnim namazom ili topljivim sirom. Iskoristite sve boje povrća, od crvenog luka, ljubičastog patlidžana, sve do žutih tikvica, kako bi ružice vizualno i okusima bile što bogatije.

 

Možda vas zanima... Vol-au-vent – lisnate košarice oduševljenja Recepti

 

Lisnato tijesto tanko razvaljajte i izrežite na dugačke trake. Svaku traku premažite s nadjevom po želji pa slažite tikvice i slaninu tako da donja ravnija strana ploške bude na otprilike polovini trake tijesta, a gornja, obla strana s korom, neka viri izvan tijesta.

Pospite povrće aromatičnim začinskim biljem. Drugu polovinu tijesta prebacite preko povrća pa počnite zamatati po dužini. Ružice posložite u kalupe za muffine. zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 35 minuta. Ružice možete pripremiti i od dizanog tijesta, samo ga, kad mu se udvostruči volumen, premijesite i razvaljajte na što tanje trake. Poigrati se možete i s orašastim plodovima pa pripremljene trake premazujte maslinovim uljem i posipajte orašastim plodovima po želji.

 

Možda vas zanima... Igrajte se: Piletina u lisnatom ruhu Kolumne

 

Chutney je također vrlo ukusan za premazivanje tijesta, kao i pasirana bundeva, grašak, domaće mesne i riblje paštete. Ako premazujete pasiranom rajčicom, pripazite da nije razvodnjena. Kad se ispeku ružice, moraju biti sočne, a nadjev ne bi smio previše natopiti tijesto. Ružice možete poslagati i jednu do druge u jedan kalup. Pri pečenju će se zalijepiti, ali kad se malo ohlade, jednostavno se razdvajaju. Prije pečenja možete ih premazati i umućenim jajetom.

Dodatnu mekoću daje im preljev, pripremite ga od kremastog sira i začina u prahu, a možete upotrijebiti kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje u koje ste umiješali morsku sol ili mlijeko. Pečene ružice zalijte dok su još vruće, jer će tada tijesto najbolje upiti tekućinu i dodatno omekšati.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.