Vol-au-vent jednostavne su košarice od lisnatog tijesta i punjenja po izboru. Često se pune paštetama i svježim ili pirjanim povrćem, a mi smo ih u ovoj proljetnoj varijanti odlučili upotpuniti salatom od feta sira, paprike i slanutka. Kombinaciji možete dodati začine po želji, a želite li pak dodatno obogatiti ove jednostavne, ali slasne zalogaje, na dno svake košarice dodajte i žlicu hummusa.
Kod pripreme vol-au-vent košarica pripazite da ne koristite povrće koje otpušta previše vode kako tijesto ne bi postalo gnjecavo te ih punite neposredno prije serviranja.
Potrebno vam je:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 200 g feta sira
- 1 konzerva slanutka
- 1 paprika
- Svježe začinsko bilje (peršin, bosiljak, kopar)
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Pećnicu najprije upalite na 200 stupnjeva i pustite da se zagrijava.
- Lisnato tijesto razvaljajte, a zatim iz njega izrezujte krugove.
- Od ostatka tijesta napravite ogradicu oko krugova, pa sve zajedno posložite u kalup za muffine.
- Premažite umućenim jajem.
- Ubacite u pećnicu i pecite oko 20 minuta, dok ne poprime lijepu boju.
- Za to vrijeme, pomiješajte feta sir i slanutak, dodajte sitno sjeckanu papriku i maslinovo ulje te začinite omiljenim začinskim biljem, soli i paprom.
- Kada su košarice od lisnatog tijesta gotove, kratko ih ohladite, a zatim ih napunite salatom od feta sira, slanutka i paprike.
- Poslužite hladno.
Dobar tek!