Punjene lignje mogu biti pečene ili pak pržene, mogu biti poslužene u komadu ili narezane na kolutiće koji na tanjuru djeluju vrlo dekorativno. Mogućnosti pripreme su brojne, a još je brojniji izbor punjenja za lignje.
Punjena su razna. Osnovni izbor je onaj na bazi riže uz dodatak usitnjenih krakova, krušnih mrvica i češnjaka. U osnovnu mješavinu možete dodati još malo grožđica ili pinjola, ili pak luka, rajčica i chillija za ljutkastu verziju. Grčki način punjenja je jednostavan i uključuje rižu, rajčicu, luk i svježe začinsko bilje. S druge strane, Japanci također vole puniti lignje, a oni pak kombiniraju krakove zajedno s mesom poput mljevene piletine i rižom, umakom od soje i lukom.
Za ljubitelje klasičnog stila donosimo lagani i brzi recet za pripremu lignji u umaku od rajčice.
Potrebno ti je:
- 8 komada lignja
- 0,5 kg svježa rajčica narezana na kockice
- 40 g ribanog parmezana
- 40 g krušnih mrvica
- Svježi peršinov list, nasjeckan
- 2 režnja protisnutog češnjaka
- 2 jaja
- Sol, papar
- Svježi bosiljak
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Krakove nasjeckati sitno i pomiješati sa sirom, mrvicama, peršinovim listom, češnjakom, jajima i začiniti sa solju i paprom.
- Napuniti tube tako da punjenje ne prelazi polovicu jer će smjesa nabubriti prilikom kuhanja te zatvoriti čačkalicom.
- U tavi zagrijati ulje pa ispeći lignje s jedne i druge strane ukupno oko 6 minuta.
- Dodati rajčice, začiniti i dodati natrgani bosiljak te kuhati poklopljeno 30 minuta uz povremeno miješanje.
Dobar tek!