gastro postao
Znamo da je krumpir najbolje čuvati na tamnom, hladnom mjestu - po mogućnosti na temperaturi od 10 stupnjeva. Podrum bi bio idealan. Ali što ako nemaš podrum?
U slučaju, kao i kod većine ljudi da nemaš podrum, portal Food52 ti donosi nekoliko strategija koje bi trebala imati na umu prilikom čuvanja krumpira.
Što dalje od sunca
- Krumpir nikako nemoj držati na otvorenom, trebao bi biti što dalje od izvora svjetla. Posluži se ladicama, košarom, ormarom... Dobro će poslužiti i papirnata ili jutena vreća. Bitno je da je mrak!
Protok zraka je važan
- Važno je da krumpir ima barem mali dotok zraka. Nikako ga nemoj zatvoriti u posudu ili vrećicu.
Ne drži ga pored luka
- Većina nas ima naviku u isti koš strpati krumpir i luk jer nam je tako najlakše, ali odoli iskušenju. Ako ih zajedno čuvaš, krumpir će brže proklijati i poprimit će okus luka.
Izbjegavaj topla mjesta
- Čak i ako nemaš hladnije mjesto za pohranu krumpira u svojoj kuhinji, pobrini se da izbjegneš najtoplija mjesta. Nikako nemoj spremati i čuvati krumpir u blizini pećnice ili ispod sudopera. Toplina će potaknuti klijanje krumpira.
Zapamti, ako su krumpiri pravilno spremljeni, mogu stajati druže vrijeme, što znači da ćeš i ti duže uživati u njima!