U svijetu zdrave prehrane apsolutni hit je “smoothie bowl’. Ova zdjela slična je smoothieju, no puno gušća i kremastija, poput pudinga. Jede se žlicom, a poslužuje u zdjeli posut raznim sastojcima; od zobenih pahuljica, svježeg ili suhog voća, sjemenki, acai i goji bobica, orašastih plodova, ribane čokolade i kokosova brašna.
Ubacite u blender omiljeno sezonsko voće, lisnato povrće, biljno mlijeko, jogurt i sjemenke koje će smoothieju dati potrebnu gustoću. Izmiksajte, posložite po vrhu sastojke po želji i poslužite zdravi doručak. Zobena kaša pomiješana s voćem u zdjeli je najzdraviji doručak koji možete priuštiti svome organizmu. Bogata hranjivim sastojcima opskrbit će vas dovoljnom količinom energije za cijeli dan. Zob je žitarica koja sadrži puno vlakana i upravo zbog toga ćete se dugo nakon jedenja zobenih pahuljica osjećati siti.
Prije pripreme “smoothie bowla” zobene pahuljice operite i ostavite neka se namaču u vodi neko vrijeme. Zatim ih izmiksajte što sitnije, pomiješajte s vru-ćim mlijekom te miješajte dok se kaša ne zgusne. Dodajte joj izmiksano voće po želji; bananu, jabuku, breskvu, bobičasto voće ili sjeckano sušeno voće, orašaste plodove, med ili neki drugi prirodni zaslađivač. Zobene pahuljice u zdjeli možete pripremiti i s jogurtom te u kombinaciji s lisnatim povrćem poput listova mladog špinata, blitve i kopriva.
Možete koristiti i zamrznuto voće, pa će vaša jutarnja “smoothie zdjela” biti poput najfinijeg sladoleda. Osim zobenih pahuljica, kremoznost i gustoću “smoothie zdjeli” dat će i chia sjemenke. Prije pripreme potopite ih u sok od svježeg voća, vodu ili mlijeko, te ostavite oko 10 minuta. Gusti žele od bobica pomiješajte s pasiranim voćem iz blendera. Osim njih, za zgušnjavanje koristiti možete i druge sjemenke; konoplje, sezama i lana. Za tamnoljubičastu boju iskoristite acai bobice.