Kako ih kiseliti?
Prvi je korak detaljno čišćenje gljiva. Najbolji izbor za kiseljenje su šampinjoni ili mali čvrsti vrganji.
Veće gljive možete narezati na manje komade. U većem loncu zagrijte vodu u koju ste dodali žličicu krupne morske soli.
Kada zakipi, u nju dodajte pripremljene gljive. Prokuhajte ih kratko, ne duže od 5 minuta u kipućoj vodi, tek toliko da uvenu.
U posebnoj posudi pripremite smjesu za kiseljenje – ocat, papar u zrnu, sol i nekoliko listića lovora. Pustite da zakipi. U sterilizirane teglice složite ocijeđene gljive pa ih prelijte pripremljenom mješavinom dok je još topla.
Ostavite da se ohladi, a nakon toga zatvorite teglice celofanom ili poklopcima. Ako ste ljubitelji pikantnijih okusa, uz gljive u teglice možete složiti male kapulice, češnjak, peperoncino, ružmarin…
Možete dodati i mrvicu šećera koji će pojačati okuse šampinjona. Ako volite kiselije, pojačajte omjer octa i vode.
Ukiseljene šampinjone možete čuvati mjesecima, a poslužit će kao izvrsno predjelo ili salata i u posve neočekivanim trenucima.
Najbolji su uz salatu od šampinjona.