Škola mršavljenja magistra Nenada Bratkovića jedinstveni je program zdravog mršavljenje i načina prehrane. Riječ je o jedinstvenom višemjesečnom programu koji za cilj ima trajnu promjenu života polaznika, s kvalitetnijom prehranom, stručnom podrškom nekoliko stručnjaka i novonaučenim obrascem redovitog bavljenja sportom.
Škola se jedinstveno ističe i po radionici zdravog kuhanja, kojom moderira jedan od hrvatskih najpoznatijih chefova, akademik kulinarstva Branko Ognjenović. ''Sve je počelo mojom početnom idejom da ljudima prikažem kako zdrava prehrana, u ovom slučaju za mršavljenje, nije nipošto neukusna već itekako primamljiva, samo je za nju potrebna edukacija koja treba biti postupna. Primjenom nekih trikova možemo znatno poboljšati okus, miris i kulinarski doživljaj jela, koje pritom postaje i funkcionalno za mršavljenje'', pojašnjava nutricionist Bratković.
Chefa Ognjenovića jako zanima nutricionizam, a nutricionista Bratkovića kulinarstvo i gastronomija pa je ova suradnja u sklopu Škole mršavljenja bila logičan slijed. Jedan od ciljeva Škole je prikazati kako gastronomija i nutricionizam idu ruku pod ruku. ''Dogovorili smo se i pokrenuli radionicu u sklopu moje Škole mršavljenja, pri čemu su nastali recepti koje sam nutricionistički prilagodio i sugerirao chefu Ognjenoviću. Polaznici Škole i svi prisutni na radionici mogli su polizati prste od finih obroka koje smo pripremili.''
Cilj edukativne radionice je bio pokazati kako zdrava prehrana za mršavljenje ne znači bauk u kuhinji te da nikako ne podrazumijeva i neukusnu prehranu. ''Čak štoviše, prehrana ima i emotivnu i socijalnu ulogu, no isto tako utječe na naše biološke funkcije pa sve te uloge treba objediniti. Prehrana za mršavljenje mora biti demistificirana i pristupačna svakome pa stoga koristimo namirnice koje su lako dostupne i svojstvene našem podneblju, a istovremeno pravi gastronomski užitak'', dodaje nutricionist Bratković.
Naglasak je da se i u praksi savlada kombiniranje namirnica prema njihovim nutritivnim vrijednostima i pogode omjere hranjivih tvari koji onda rezultiraju pokretanjem metabolizma te učinkovitim i zdravim mršavljenjem.Chef Branko Ognjenović tako je u svom kulinarskom studiju Majstor kuhar u sklopu Škole mršavljenja pripremio za polaznike nekoliko ukusnih jela: krem juhu od tikvica, domaća juha od heljde, složenac s oslićem, rižoto od prosa, pileći file s povrćem u woku, kremu od batate s prosenim pahuljicama.
Provjerite kako pripremiti neke od recepata chefa Ognjenovića:
Domaća juha od heljde
Složenac s oslićem