23. rujna 2016.

Ideje za najfinije kolutiće od liganja

Lignje kolutići
gastro postao gastro.24sata.hr
Zbog ukusnog mesa i raznovrsnih načina pripreme, ostatke lignja upakirajte u nova jela

Ovisno o veličini, mogu se pripremati na bezbroj načina: sasvim male se prže, kuhaju ili pirjaju cijele, lignje srednje veličine, do 20cm idealne su za punjenje, a veće lignje režu se na kolutiće, prže ili kuhaju. 

Prije pripreme odvojite kožu od većih komada liganja, krakove od tijela, odstranite iznutrice i prozirnu hrskavičnu kost. Ispržite ih u woku s obiljem povrća, a pečene na grillu možete posipati meksičkom mješavinom začina i zamotati s komadima povrća, tikvicama, paprikama i zrnima kukuruza u tortilje. Kolutiće lignji nabodite na čačkalice, prepecite na grill tavi pa poslužite uz blitvu s krumpirom ili ih pomiješajte sa sjeckanim povrćem, tjesteninom i rižom u hladnu salatu. 

Kolutići lignji zahvalni su za pripremu salata te u umaku s raznim tjesteninama. Kolutiće lignji možete nizati na drvene štapiće s komadima ribe i ostalim plodovima mora te ispeći ražnjiće na roštilju ili tavi. 

Poslužite uz umak od maslinova ulja, češnjaka i peršina. Ni jedna kombinacija za nadjev za punjenje lignji ne može proći bez maslinovog ulja i usitnjenih krakova, a limun, češnjak i peršin ističu okus lignji.

Jednostavan nadjev je s krušnim mrvicama, sjeckanim peršinom i češnjakom, a možete dodati i nekoliko usitnjenih inćuna te začiniti kaparima. Kako punjenje ne bi iscurilo, prije pečenja lignje zatvorite čačkalicama. Nadjevene lignje možete prepržiti na ulju ili zapeći u pećnici. Osim nadjeva, možete ih obogatiti i umakom od pelata. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.