Instant articles 24. svibnja 2019.

Kako se ispravno kaže, orahnjača ili orehnjača? I što je to jufka?

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mlečenjak, kaciola ili pak escajg označavaju pojmove koji nas pomalo zbunjuju, a zapravo je riječ o običnim kuhinjskim predmetima...

Osim što je najomiljenija prostorija doma, kuhinja je i mjesto brojnih govornih razlika. Rezultat je to kombinacije lokalnih narječja i stranih jezičnih utjecaja. U nastavku ti otkrivamo neobične kulinarske nazive koji se koriste u našim kuhinjama.

Kaciola, šeflja i grabljača

Bogatstvo hrvatskog jezika dokazuje kulinarski predmet koji ima više od 20 naziva. Juha se u Dubrovniku grabi kaciolom, u Zagrebu šefljom, a u Vukovaru grabljačom. Hrvatska standardna riječ za ovaj je kulinarski predmet zaimača (u prijevodu zaimati znači grabiti, zahvatiti), no samo nekolicina ljudi upotrebljava ovaj izraz. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Orahnjača ili orehnjača?

Svima poznata poslastica, kraljica hrvatskog stola, među najdražim nam je delicijama u bilo koje doba godine. U pripremi orahnjače vrlo je važno poslušati bakine savjete o redoslijedu pripreme i upute o korištenju kvalitetnih sastojaka. Velike razlike između naziva orahnjača i orehnjača nema, no nama je svejedno, jer obje riječi podrazumijevaju istu, ukusnu slasticu.  

Mlečenjak 

Što je to drveno, u obliku valjka i zamijesilo je najukusnije kiflice? U pravu ste, riječ je o valjku za tijesto koji također ima nekoliko neobičnih naziva. Najpoznatiji i najčešće upotrebljavani naziv za ovaj predmet svakako je oklagija koja se svakodnevno koristi u našim kuhinjama. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Abdekanje 

,,Prije obeda moraš abdekati i postaviti escajg.'' Ne, nije riječ o stranom jeziku. Riječ je purgerskim izrazima koji se još koriste u ponekim zagrebačkim obiteljima. Abdekati u prijevodu znači servirati stol, dok escajg predstavlja pribor za jelo. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Jufka 

Ovaj naziv sigurno je poznat starijim članovima obitelji, dok većina mladih za njega nikada nije čula. Jufka je tijesto koje se priprema za pravljenje pita, a može biti obična i sušena. Obična jufka koristi se za sve pite, dok se sušena uglavnom koristi za pripremanje baklava i bureka.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.