16. svibnja 2016.

Kako brže dobiti kockice leda u zamrzivaču

led
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaboravit ćete način na koji ste do sada radili kockice leda u dubokom zamrzavanju i iznenaditi se kako vam nešto ovakvo baš nikad nije palo na pamet.

Tajna je u toploj vodi. Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, od tople vode će brže nastati led. Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom "Mpemba efekt". Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako zaključio je davne 1963. godine. Primijetio je kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnoga. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije.

led | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ipak, nije sasvim jasno zašto se to događa. Postoje dva moguća objašnjenja za taj fenomen. Prvi je kako bi se moglo raditi o tome da topla voda isparava brže, vodi se smanjuje volumen i brže nastaje led. Po drugom objašnjenju - kad se koristi hladna voda nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje. Ali, kako god bilo, to je manje važno - važno je da postoji mali trik kako da se voda brže pretvori u kockice leda i gosti ne moraju dugo čekati da bi popili hladni, osvježavajući napitak.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.