Ukoliko nađete svježu sitnu plavu ribu na ribarnici, prava je šteta ne konzervirati je i čuvati i po nekoliko mjeseci za uživanje u okusima i aromama. Prije nego započnete s bilo kojim postupkom konzerviranja ribe, jako je bitno da odaberete što svježiju ribu. Početna svježina uvelike će odrediti uspješnost konzerviranja.
Za pripremu ribe koja se čuva u ulju odaberite veće plave ribe poput skuše, lokarde ili palamide. Očistite je, posložite u lonac narezanu na veće komade, dodajte soli i prelijte vinskim octom. Na to dodajte luka i listove peršina te vodom potpuno prekrijte sve sastojke. Kuhajte do vrenja pa smanjite vatru i krčkajte otklopljeno još dva sata. Nakon kuhanja ocijedite ribu, osušite i očistite od kože i kostiju.
Poslažite u sterilizirane staklenke i prelijte uljem koje mora u potpunosti prekriti ribu. Dodajte papra, list lovora i ružmarina. Čuvajte u hladnjaku i uživajte u ribi po nekoliko mjeseci.
Ako vam se ovo sviđa, predlažemo da pripremite i srdele u savuru, popularno dalmatinsko jelo koje može trajati i po nekoliko dana u hladnjaku.