02. prosinca 2014.

Kako napraviti domaći margarin?

Kako napraviti domaći margarin
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Margarini se mogu obogaćivati i sastojcima poput sjemenki, začina ili aroma, ovisno o preferencijama. Također, omjeri i vrste ulja koja koristimo u pripremi utječu na aromu margarina.

Prva asocijacija na margarin je industrijska proizvodnja i nepoznati procesi. Ipak, lako možemo demistificirati tu namirnicu pripremimo li je kod kuće. Naime, popis sastojaka potrebnih za pripremu margarina uopće nije opsežan. Za početak, potrebni su nam ulje i voda koji čine temelj ove namirnice i bez njih nije moguće napraviti margarin.

Budući da se ulje i voda ne mogu spontano povezati, potreban nam je emulgator, a najčešće se koristi lecitin iz žumanjka jajeta. Zatim na red dolazi limunska kiselina, ili limunov sok koji margarin čine svježim. Posljednji ali ne i najmanje važan sastojak je sol koja obogaćuje i pojačava okus ostalih sastojaka. Margarini se mogu obogaćivati i drugim sastojcima poput sjemenki, začina ili aroma, ovisno o preferencijama. Također, omjeri i vrste ulja koja koristimo u pripremi utječu na aromu margarina.

Za pripremu domaćeg margarina trebaju vam sljedeći sastojci:

  • 1⁄2 šalica mlijeka/ vode
  • 1 šalica ulja (suncokretovo ili mješavina maslinovog i suncokretovog) ili 1⁄2 šalice ulja i 1⁄2 šalice kokosove masti
  • 1 čajna žličica tekućeg lecitina ili žumanjak jajeta
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1⁄2 čajne žličica soli

Na početku treba zagrijati vodu ili mlijeko na približno 40 stupnjeva. U posudu koju ste smjestili u ledenu kupelj ulijte ulje u kojem smo prije otopili lecitin ili žumanjak i na najjačoj brzini miksajte. Postupno dodajte mlijeko/vodu i miksajte još približno 2 minute dok se mlijeko/voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i sol te lagano miksajte dok se margarin ne ugusti. Posljednji korak uključuje vašu kreativnost.

Želite li da vaš margarin bude drugačiji i aromatičan dodajte malo čilija u prahu ili upotrijebite dimljenu sol. Želite li pak da je slatkastog okusa dodajte mješavinu cimeta i šećera, slada ili meda. Posebnu dimenziju dat će i dodatak sjemenki ili krupne soli. Po želji na kraju možete dodati i neki začin (sok češnjaka, komadiće češnjaka ili luka, crvenu papriku ili vlasac...). Margarin prebacite u posudu i čuvajte u hladnjaku. Treba ga potrošiti u razdoblju od 2-3 dana.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivanivko 11:03 04. Prosinac 2014.

    treba ovo isprobati jedino je bed što se mora potrošiti u 2-3 dana