22. travnja 2016.

Ovo je povrće idealno za sadnju i na vašem balkonu!

rajcice
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Samo pravi sretnici imaju svoj komad zemlje na kojem mogu saditi brojne vrste voća, povrća i začinskog bilja. No ako imate volju za uzgajanjem, a posjedujete balkon, nemojte podcijeniti njegov potencijal.

Na balkonu možete zasaditi gotovo bilo koju vrstu povrća, no uz određene uvjete od kojih na neke možete, a na neke ne možete utjecati. Prvo što se morate zapitati koja je orijentacija balkona. Na balkonima koji gledaju na jug i jugozapad zapad može se saditi veliki broj namirnica. Radi se o balkonima koji uživaju u suncu veći dio dana pa je na njima pogodno saditi kulture koje traže više sunca. U prvom redu to su začini poput ružmarina, peršina, bosiljka i majčine dušice. Kada govorimo o povrću to su rajčice, paprike, mahune, mrkva, rotkvice.

Osim na orijentaciju balkona, potrebno je pripaziti i na način sadnje. Osigurajte svojim biljkama dovoljno velike tegle i nemojte ih pretrpavati. Primjerice, bosiljku omogućite da raste u tegli promjera barem 15 cm, mahunama, cherry rajčicama i paprikama barem 25 cm, no imajte na umu da što je lonac dublji, to će povrće uspješnije rasti. Osim plastičnih i keramičkih tegli poslužit će i stare bačve i drvene kutije.

Osigurajte drenažu biljkama na način da na dno lonca stavite kamenčiće ili komadiće cigle ili tegle, preko njih zemlju. Kamenčići će osigurati bolje otjecanje vode. Zemlju za sadnju povrća kao i uzgojene presadnice mogu se naći u vrtnim centrima. Presadnice su biljke uzgojene iz sjemena i stare nekoliko mjeseci i s njima se lakše barata u slučaju da ste početnik. Kupljene presadnice presađuju se u veće tegle. Ako vam se vrtlarenje svidi, iduće godine možete posaditi biljke iz sjemena. 

zacini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Obavezno redovito zalijevajte, no nemojte pretjerivati. Prstom provjeravajte zemlju da li je vlažna. Također, obavezno dodajte organsko gnojivo. Povrće koje izuzetno voli gnojivo su rajčice i paprike, dok mahune, grah i luk ne trebaju mnogo gnojiva.

Zahvalan trojac: cherry rajčice, ljute papričice, začinsko bilje

Cherry rajčice su izuzetno pogodne za balkonski uzgoj u teglama, samo je potrebno osigurati potporanj u obliku štapa kada narastu. Isto je i s paprikama i mahunama. Rajčice vole gnojivo pa ih je potrebno pognojiti organskim gnojivom kada se razviju plodovi i kada plodovi krenu sazrijevati.

Ako ste ograničeni prostorom posadite ljute papričice koje su sitne. Ako se odlučite posaditi i slatke, imajte na umu da može doći do križanja pa bi sve paprike iduće godine od križanog sjemena mogle biti ljute.

Imate li najmanje 6 sati sunca dnevno tada možete krajem travnja početkom svibnja posaditi bosiljak, ružmarin, peršin, kopar i majčinu dušicu. Ako vam je balkon u hladu pokušajte s uzgojem vlasca i mente. Nekoliko začina možete posaditi i u istu teglu, samo pazite da svaki ima dovoljno mjesta.

Ako vam veličina i orijentacija balkona to dopušta, kada svladate osnove moći ćete se upustiti u uzgoj i drugih vrsta poput tikvica, krastavaca i patlidžana, pa čak i nekih voćki koje lijepo rastu u teglama poput jagoda.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.