Ovaj vijenac cijeli je napravljen od cimet rolica. Tijesto je slatko i pjenasto, a slatki cimet te kiselkasti preljev u odličnom su kontrastu! Prije nisam baš volio raditi dizana tijesta jer mi nisu uspijevala, ali što ih češće radim, više vježbam i ispadaju sve bolja i bolja. Kod dizanih tijesta je jedino jako važna kemija, odnosno kako kvasac reagira na određene faktore.
Preporučam korištenje termometra kako biste izmjerili temperaturu vode, i nikada nemojte sol stavljati direktno u kvasac - sol će ga jednostavno "ubiti"!
Sastojci:
- 2 paketića suhog kvasca
- 360ml tople vode
- 85g maslaca, otopljenog
- 40g mlijeka u prahu
- 70g šećera
- 1 jaje
- žličica soli
- oko 1kg brašna
- 75g maslaca, sobne temperature
- 100g smeđeg šećera
- 50g šećera
- prstohvat soli
- 1 1/2 žlica cimeta
- 100g šećera u prahu
- 2-5 žlica limunovog soka
Priprema:
- Pomiješajte vodu, kvasac i malo šećera u zdjeli. Ostavite da se aktivira.
- Dodajte ostatak šećera, otopljeni maslac, jaja, mlijeko u prahu, vanilin šećer, te izmiksajte mikserom.
- Polako dodajte brašno i sol, šalicu po šalicu, dok ne dobijete mekanu smjesu koju lako možete oblikovati.
- Povezanu smjesu premjestite na radnu površinu i mijesite 10ak minuta kako biste razvili gluten. Vratite u zdjelu i ostavite da se diže 2-3h na toplom mjestu.
- U maloj zdjeli umiješajte zajedno šećer, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli. Ostavite sa strane.
- Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik 40*30cm i namažite maslacem. Posipajte mješavinom šećera i cimeta i zarolajte kao roladu. Napravite krug od zarolanog tijesta te zaljepite krajeve pomoću malo bjelanjka. Zarežite dvije trećine prema sredini kruga i posložite rolice dijagonalno. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite da se tijesto diže još pola sata.
- Pecite vijenac 20-25 minuta, a ako potamni prebrzo, prekrijte ga aluminijskom folijom. Umiješajte šećer u prahu sa limunovim sokom i prelijte preko vijenca. Jedite toplo i uživajte!
Marka možete pratiti na njegovom Instagram profilu marko_bakesi blogu marko bakes