Kolumne 22. prosinca 2015.

Adventski vijenac od cimet rolica

cimet
foto: Marko Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatko kiselo cimet savršenstvo u obliku vijenca

Ovaj vijenac cijeli je napravljen od cimet rolica. Tijesto je slatko i pjenasto, a slatki cimet te kiselkasti preljev u odličnom su kontrastu! Prije nisam baš volio raditi dizana tijesta jer mi nisu uspijevala, ali što ih češće radim, više vježbam i ispadaju sve bolja i bolja. Kod dizanih tijesta je jedino jako važna kemija, odnosno kako kvasac reagira na određene faktore.

Preporučam korištenje termometra kako biste izmjerili temperaturu vode, i nikada nemojte sol stavljati direktno u kvasac - sol će ga jednostavno "ubiti"!

Sastojci:

  • 2 paketića suhog kvasca
  • 360ml tople vode
  • 85g maslaca, otopljenog
  • 40g mlijeka u prahu
  • 70g šećera
  • 1 jaje
  • žličica soli
  • oko 1kg brašna
  • 75g maslaca, sobne temperature
  • 100g smeđeg šećera
  • 50g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 žlica cimeta
  • 100g šećera u prahu
  • 2-5 žlica limunovog soka
cimet | Author: Marko Josipović foto: Marko Josipović

Priprema:

  1. Pomiješajte vodu, kvasac i malo šećera u zdjeli. Ostavite da se aktivira.
  2. Dodajte ostatak šećera, otopljeni maslac, jaja, mlijeko u prahu, vanilin šećer, te izmiksajte mikserom.
  3. Polako dodajte brašno i sol, šalicu po šalicu, dok ne dobijete mekanu smjesu koju lako možete oblikovati.
  4. Povezanu smjesu premjestite na radnu površinu i mijesite 10ak minuta kako biste razvili gluten. Vratite u zdjelu i ostavite da se diže 2-3h na toplom mjestu.
  5. U maloj zdjeli umiješajte zajedno šećer, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli. Ostavite sa strane.
  6. Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik 40*30cm i namažite maslacem. Posipajte mješavinom šećera i cimeta i zarolajte kao roladu. Napravite krug od zarolanog tijesta te zaljepite krajeve pomoću malo bjelanjka. Zarežite dvije trećine prema sredini kruga i posložite rolice dijagonalno. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite da se tijesto diže još pola sata.
  7. Pecite vijenac 20-25 minuta, a ako potamni prebrzo, prekrijte ga aluminijskom folijom. Umiješajte šećer u prahu sa limunovim sokom i prelijte preko vijenca. Jedite toplo i uživajte!

Marka možete pratiti na njegovom Instagram profilu marko_bakesi blogu marko bakes

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.