Kolumne 28. veljače 2021.

Bagels - peciva koja želiš na svome stolu

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Čim sam ih ugledala onako lijepe, okrugle i punjene svim i svačim, znala sam da ih moram napraviti. Period između te odluke i same realizacije se malo odužio, no bitno da je do realizacije došlo. I izuzetno sam sretna zbog toga.

Bagelsi su nešto savršeno, stvoreno baš za sendviče. Sama procedura pripreme je malo drugačija od klasične, no neka vas to ne plaši. Bit ćete i više nego zadovoljni s dobivenim.

Od ovih sastojaka ćete dobiti šest većih peciva. Ispod recepta su navedeni prijedlozi za punjenje.

 

Možda vas zanima... Kineske okruglice s mesom i povrćem Kolumne

 

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Za tijesto:

  • 450 grama glatkog brašna
  • 250 ml tople vode
  • 3 grama suhog kvasca
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica soli

Za kuhanje:

  • 2 žlice meda
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 žličica soli

Za posipanje: mak, sezam, chia sjemenke, krupna sol…

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Postupak:

  1. Toploj vodi dodajte kvasac i med. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Brašno prosijte i dodajte mu sol. Dodajte kvasac i umijesite tijesto. Mijesite otprilike 5 minuta i potom ostavite tijesto da odmori sljedećih 5 minuta.
  2. Nakon što ste pričekali 5 minuta, opet mijesite tijesto dok ne postane dovoljno elastično, otprilike 10 minuta. Prebacite tijesto u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom oko sat vremena da tijesto naraste.
  3. Nakon sat vremena prebacite tijesto u hladnjak i ostavite ga preko noći. Možete peći peciva i bez ovog koraka, no što duže odmaraju, bit će ukusnija. Sutradan, otprilike sat vremena prije planiranog pečenja, izvadite peciva i oblikujte ih.
  4. Oblikovat ćete ih na način da tijesto podijelite na 6 do 8 jednakih komada te svaki od njih oblikujete u lopticu. Potom palcem napravite rupu u sredini i uobličite pecivo.
  5. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Kad ste oblikovali i posljednje pecivo, prekrijte sve skupa prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se tijesto malo zagrije i naraste. Prije termičke obrade je potrebno provjeriti je li tijesto spremno služeći se 'testom plutanja'. Uzmite jedno pecivo i stavite ga u hladnu vodu. Ako pluta, spremno je za sljedeći korak. Ako potone, pričekajte još 10-15 minuta pa ponovite test.
  6. U međuvremenu zakuhajte vodu. Dodajte joj sol, med i sodu bikarbonu. Smanjite vatru tek toliko da voda lagano ključa. Nježno ispustite peciva u vodu. Pecivo će isplivati, nakon čega je potrebno namakati ga, tj. kuhati jednu minutu. Potom ga okrenite na suprotnu stranu i kuhajte još 40 sekundi.
  7. Lim za pečenje obložite masnim papirom te ga dodatno nauljite jer su mokra peciva vrlo ljepljiva. Vadite peciva iz vode, slažite na lim i pospite po želji.
  8. Pećnicu upalite pola sata prije pečenja i zagrijte ju na 260 °C. Stavite peciva u pećnicu i smanjite temperaturu na 230 °C. Pecite 8 minuta i potom zarotirajte lim kako bi peciva koja su vam bila s vanjske strane sad bila s unutrašnje. To je potrebno zbog jednolikog pečenja. U tom trenu provjerite donju koru peciva. Ukoliko se prenaglo peče, možete umetnuti još jedan lim ispod ovog u kojem pečete. Pecite još 8-12 minuta. Izvadite i ostavite peciva da se malo ohlade.

Razrežite ih i punite po želji.

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Prijedlozi za punjenje:

  1. Krem sir, krastavac, dimljeni losos, kapare, timijan, limunov sok.
  2. Krem sir, krastavac, rikola, dimljeni losos, avokado, limunov sok.
  3. Krem sir, krastavac, rikola, dimljena pečenica, rajčica.
  4. Krem sir, kajgana, avokado, limunov sok.

 

Možda vas zanima... Brzinska slatko-kisela piletina na kineski način Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.