Bagelsi su nešto savršeno, stvoreno baš za sendviče. Sama procedura pripreme je malo drugačija od klasične, no neka vas to ne plaši. Bit ćete i više nego zadovoljni s dobivenim.
Od ovih sastojaka ćete dobiti šest većih peciva. Ispod recepta su navedeni prijedlozi za punjenje.
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Za tijesto:
- 450 grama glatkog brašna
- 250 ml tople vode
- 3 grama suhog kvasca
- 1 žlica meda
- 1 žličica soli
Za kuhanje:
- 2 žlice meda
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žličica soli
Za posipanje: mak, sezam, chia sjemenke, krupna sol…
Postupak:
- Toploj vodi dodajte kvasac i med. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Brašno prosijte i dodajte mu sol. Dodajte kvasac i umijesite tijesto. Mijesite otprilike 5 minuta i potom ostavite tijesto da odmori sljedećih 5 minuta.
- Nakon što ste pričekali 5 minuta, opet mijesite tijesto dok ne postane dovoljno elastično, otprilike 10 minuta. Prebacite tijesto u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom oko sat vremena da tijesto naraste.
- Nakon sat vremena prebacite tijesto u hladnjak i ostavite ga preko noći. Možete peći peciva i bez ovog koraka, no što duže odmaraju, bit će ukusnija. Sutradan, otprilike sat vremena prije planiranog pečenja, izvadite peciva i oblikujte ih.
- Oblikovat ćete ih na način da tijesto podijelite na 6 do 8 jednakih komada te svaki od njih oblikujete u lopticu. Potom palcem napravite rupu u sredini i uobličite pecivo.
- Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Kad ste oblikovali i posljednje pecivo, prekrijte sve skupa prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se tijesto malo zagrije i naraste. Prije termičke obrade je potrebno provjeriti je li tijesto spremno služeći se 'testom plutanja'. Uzmite jedno pecivo i stavite ga u hladnu vodu. Ako pluta, spremno je za sljedeći korak. Ako potone, pričekajte još 10-15 minuta pa ponovite test.
- U međuvremenu zakuhajte vodu. Dodajte joj sol, med i sodu bikarbonu. Smanjite vatru tek toliko da voda lagano ključa. Nježno ispustite peciva u vodu. Pecivo će isplivati, nakon čega je potrebno namakati ga, tj. kuhati jednu minutu. Potom ga okrenite na suprotnu stranu i kuhajte još 40 sekundi.
- Lim za pečenje obložite masnim papirom te ga dodatno nauljite jer su mokra peciva vrlo ljepljiva. Vadite peciva iz vode, slažite na lim i pospite po želji.
- Pećnicu upalite pola sata prije pečenja i zagrijte ju na 260 °C. Stavite peciva u pećnicu i smanjite temperaturu na 230 °C. Pecite 8 minuta i potom zarotirajte lim kako bi peciva koja su vam bila s vanjske strane sad bila s unutrašnje. To je potrebno zbog jednolikog pečenja. U tom trenu provjerite donju koru peciva. Ukoliko se prenaglo peče, možete umetnuti još jedan lim ispod ovog u kojem pečete. Pecite još 8-12 minuta. Izvadite i ostavite peciva da se malo ohlade.
Razrežite ih i punite po želji.
Prijedlozi za punjenje:
- Krem sir, krastavac, dimljeni losos, kapare, timijan, limunov sok.
- Krem sir, krastavac, rikola, dimljeni losos, avokado, limunov sok.
- Krem sir, krastavac, rikola, dimljena pečenica, rajčica.
- Krem sir, kajgana, avokado, limunov sok.