Ako volite kombinaciju slatkih i kiselih okusa, ova je slatko-kisela piletina idealno jelo za vas.
U receptu sam koristila polovicu cijelih pilećih prsa, što je dovoljno za dvije porcije, a na vama je da količinu prilagodite svojim potrebama. Dobar tek!
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Potrebni sastojci:
- polovica pilećih prsa (cca 250 g)
- 120 grama riže dugog zrna (ja sam koristila basmati rižu)
- svježi đumbir (količina veličine palca)
- 2 češnja češnjaka
- 2 jaja
- brašno po potrebi
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- ½ žličice češnjaka u granulama
- ½ žličice usitnjene čili papričice
- sol, papar
- ulje za prženje
Za umak:
- 1 žlica meda
- 1 ½ žlica kečapa
- 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
- 3 žlice soja umaka
- 2 žlice vode
- 1 žličica smeđeg šećera
Priprema:
- Izmiješati sve sastojke za umak i ostaviti sa strane.
- Meso narezati na kocke jednake veličine.
- Đumbir i svježi češnjak narežite na vrlo sitne kockice.
- Izmiješati sol, papar, češnjak u granulama i crvenu papriku. S jednom polovicom začiniti narezano meso, a s ostatkom začiniti brašno u koje ćemo valjati piletinu. Ne pretjerujte sa soli jer je umak dosta slan.
- Jaja umutite vilicom i posolite.
- Dobro zagrijte ulje za prženje. Dok se ulje grije, meso uvaljajte najprije u brašno, potom u jaje te naposljetku opet u brašno. Pržite u ulju i nemojte dodavati previše mesa odjednom kako se ulje ne bi naglo ohladilo. Potrebno je svega nekoliko minuta za prženje. Izvadite meso i ocijedite na papirnatom ubrusu.
- Na posebnoj tavi zagrijte malo ulja. Ja sam koristila sezamovo, ali možete i obično biljno. Kratko popržite narezani đumbir, češnjak i čili papričicu. Tek toliko da se oslobode okusi, ne dopustite da izgore.
- Dodajte umak koji ste prethodno izmiješali, kratko ga zagrijte i dodajte prženu piletinu. Kuhajte 2-3 minute stalno tresući tavu i miješajući kako bi umak jednoliko obložio svo meso.
- Rižu skuhajte prema uputama na vrećici i poslužite skupa s piletinom.
- Po želji pospite sezamom ili narezanim mladim lukom. Uživajte!