Kolumne 13. lipnja 2020.

Brzinska slatko-kisela piletina na kineski način

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako nemate inspiracije ili ne znate što napraviti s pilećim prsima, a da ih učinite zanimljivijima, evo vam jedne odlične ideje.

Ako volite kombinaciju slatkih i kiselih okusa, ova je slatko-kisela piletina idealno jelo za vas.

U receptu sam koristila polovicu cijelih pilećih prsa, što je dovoljno za dvije porcije, a na vama je da količinu prilagodite svojim potrebama. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Malo drugačiji zapečeni grah s kobasicom Kolumne

 

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Potrebni sastojci:

  • polovica pilećih prsa (cca 250 g)
  • 120 grama riže dugog zrna (ja sam koristila basmati rižu)
  • svježi đumbir (količina veličine palca)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • brašno po potrebi
  • 2 žličice mljevene crvene paprike
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • ½ žličice usitnjene čili papričice
  • sol, papar
  • ulje za prženje

Za umak:

  • 1 žlica meda
  • 1 ½  žlica kečapa
  • 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica smeđeg šećera

 

Možda vas zanima... Kineske okruglice s mesom i povrćem Kolumne

 

Priprema:

  1. Izmiješati sve sastojke za umak i ostaviti sa strane.
  2. Meso narezati na kocke jednake veličine.
  3. Đumbir i svježi češnjak narežite na vrlo sitne kockice.
  4. Izmiješati sol, papar, češnjak u granulama i crvenu papriku. S jednom polovicom začiniti narezano meso, a s ostatkom začiniti brašno u koje ćemo valjati piletinu. Ne pretjerujte sa soli jer je umak dosta slan.
  5. Jaja umutite vilicom i posolite.
  6. Dobro zagrijte ulje za prženje. Dok se ulje grije, meso uvaljajte najprije u brašno, potom u jaje te naposljetku opet u brašno. Pržite u ulju i nemojte dodavati previše mesa odjednom kako se ulje ne bi naglo ohladilo. Potrebno je svega nekoliko minuta za prženje. Izvadite meso i ocijedite na papirnatom ubrusu.
  7. Na posebnoj tavi zagrijte malo ulja. Ja sam koristila sezamovo, ali možete i obično biljno. Kratko popržite narezani đumbir, češnjak i čili papričicu. Tek toliko da se oslobode okusi, ne dopustite da izgore.
  8. Dodajte umak koji ste prethodno izmiješali, kratko ga zagrijte i dodajte prženu piletinu. Kuhajte 2-3 minute stalno tresući tavu i miješajući kako bi umak jednoliko obložio svo meso.
  9. Rižu skuhajte prema uputama na vrećici i poslužite skupa s piletinom.
  10. Po želji pospite sezamom ili narezanim mladim lukom. Uživajte!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • palonkica 14:39 13. Siječanj 2020.

    Odlicno! Hvala na receptu :-)