Tanko i podatno tijesto može biti punjeno kombinacijom mljevenog mesa i povrća, samo povrćem ili pak morskim plodovima.
Klasično se pripremaju na pari u posebnoj posudi izrađenoj od bambusa, no mogu se kuhati u vodi ili pripremati u tavi najprije prženjem pa potom parenjem. Iziskuju malo više truda, ali uloženo će vam se vratiti stostruko. Okus je izvanredan.
Poslužuju se s intenzivnim umakom koji upotpunjuje cjelokupno jelo.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Sastojci:
Za tijesto:
- 350 g brašna
- 180 ml vruće vode
- prstohvat soli
- škrobno brašno za posipanje
Priprema:
- Umijesite tijesto od brašna, soli i vruće vode.
- Potrebno je mijesiti barem 10 minuta kako bi tijesto postalo elastično i pogodno za oblikovanje.
- Podijelite ga na tri jednaka dijela. Umotajte ih u plastičnu foliju i ostavite tijesto da odmori barem pola sata.
- Od ove količine ćete dobiti 40-ak okruglica, što su otprilike 4 veće porcije.
Za punjenje:
- 300 grama mljevene junetine
- 2 šalice sitno narezanog kupusa
- 1 mrkva
- 2 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- svježi đumbir (količina od otprilike pola prsta)
- prstohvat sode bikarbone
- 2 žlice soja umaka
- 1 žličica rižinog octa (ili jabučnog)
- sol, papar
Priprema:
- Kupus, mladi luk i đumbir narežite na sitne kockice. Meso je mljeveno pa vodite računa da svi sastojci budu sitno narezani i otprilike iste veličine.
- Mrkvu očistite i naribajte. Usitnite češnjak.
- Pomiješajte sve sastojke za punjenje i dobro izmiješajte rukama kako bi dobili kompaktnu i ujednačenu smjesu. Dodavajući sol vodite računa da je soja umak poprilično slan. Po potrebi možete dodati žlicu do dvije vode.
- Ova kombinacija povrća i mesa je vrlo ukusna, no kombinacija je bezbroj i budite slobodni prilagoditi sastojke prema vlastitim željama.
Za umak:
- 4 žlice soja umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
- 1 žlica meda
- sezam, usitnjeni čili
Priprema:
- Sve sastojke za umak dobro promiješajte i poslužite uz gotove okruglice.
- Sastojke ne morate slijediti doslovno već ih možete prilagoditi vlastitom ukusu.
Za kuhanje:
- malo ulja
- 100 ml vode
Priprema okruglica:
- Uzmite trećinu tijesta i rukama izdužite u valjak (kao kod izrade njoka). Koristite škrobno brašno da se tijesto ne bi lijepilo za podlogu. Režite dobiveni valjak na jednake komade. Trebali bi dobiti 12-14 komada. Tijesto se brzo suši pa ga iz tog razloga držite pokrivenim cijelo vrijeme.
- Svaki izrezani komad tanko izvaljajte i izrežite okruglim kalupom promjera cca 8 cm (veća čaša je sasvim u redu). Slažite ih na pobrašnjenu kuhinjsku krpu i držite pokrivenima dok ne izvaljate svo tijesto.
- Kad ste gotovi s valjanjem, krenite s punjenjem okruglica.
- Uzmite komad tijesta i stavite ga na dlan. Uzmite žličicu punjenja i stavite na sredinu tijesta.
- Rub polovice tijesta premažite s malo vode, preklopite jedan kraj tijesta preko drugog i spojite rubove. Postupak je sličan onome kod izrade raviola.
- Postoje brojne metode motanja okruglica, ovo bi bila najjednostavnija. Brojni video prikazi su dostupni na internetu, štoviše, bilo bi vam puno lakše shvatiti samu metodu putem videa nego teksta. Stoga vam to i preporučujem.
- Napunjene okruglice slažite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu i držite pokrivenima dok ne završite s ukupnom količinom tijesta.
- Za termičku obradu okruglica, pripremite tavu s neljepljivim dnom i dobro je zagrijte. Dodajte malo ulja. Na zagrijano ulje posložite okruglice da se zaprže s donje strane. Posložite ih s dovoljnim razmakom. U tavu prosječne veličine stane otprilike 10-12 komada.
- Kad su se okruglice dovoljno zapržile s donje strane, ulijte 100 ml vode u tavu i poklopite ju. Dodana voda će u poklopljenoj tavi stvoriti paru koja će skuhati okruglice. Kad okruglice upiju svu vodu, tad su gotove. To je otprilike desetak minuta. Tada maknite poklopac i ostavite okruglice još pola minute da se zapeku.
- Izvadite gotove okruglice na tanjur i poslužite ih uz umak serviran u posudici sa strane.
Dobar tek!