Kolumne 01. listopada 2019.

Ručajte aromatična i mekana svinjska rebarca

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima li išta ljepše nego zamastiti se s ljepljivim rebarcima? Osobito kad su rebarca tako aromatična, sočna i ukusna poput ovih za koje vam danas donosim recept. I ne, nije potrebno nekoliko sati da bi postigli ovakav rezultat.

U receptu su navedeni sastojci za kilogram mesa, no prilagodite to ako radite veću količinu ili ako volite jako začinjeno te želite maksimalno pojačati okus. Također, vrsta začina i trava nije striktna i nije nikakav problem ako nešto dodate ili izostavite.

Ja sam u mesnici uzela carsko meso od kojeg je odstranjena koža i gornji masni dio. Nisam radila s rebrima koja često možete vidjeti u trgovinama, s jako tankim slojem mesa. Mada bi rezultat bio jednako dobar.

 

Možda vas zanima... Jednostavna krem juha od batata i mrkve Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Potrebno vam je:

  • 1 kilogram svinjskih rebara
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • Svježi đumbir (komad veličine prsta)
  • 300 ml kokošjeg temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • Malo balzamičnog octa
  • 4 žlice meda
  • 50 ml soya umaka
  • Nekoliko zrna crnog papra
  • Chili svježi ili sušeni
  • Kadulja, majčina dušica, kardamom

 

Možda vas zanima... Sočni slatko-kiseli pileći bataci iz pećnice Kolumne

 

Priprema:

  1. Razrežite rebra, posolite i popaprite.
  2. Luk narežite na kolute, a đumbir i češnjak na listiće.
  3. Upalite štednjak, uzmite lim za pečenje i stavite ga na štednjak da se dobro zagrije. Možda vam je malo čudno koristiti lim na štednjaku, no bez brige. Tako će sav okus dobiven prženjem ostati u posudi skupa s mesom.
  4. Na vruće stavite meso kako bi se vanjska masnoća otopila i pore mesa zatvorile. Na taj način će meso ostati sočno. Kad ste dobro zatvorili meso sa svih strana, u lim dodajte narezan češnjak, đumbir i luk.
  5. Dodajte topli temeljac, vino, ocat, soya umak, med i začine.
  6. Prebacite lim za pečenje u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite pola sata i potom okrenite rebra na drugu stranu. Pecite ih pola sata na drugoj strani. Rebra su u ovom trenutku već tamna i ljepljiva, a luk je karameliziran.
  7. Ako želite jaču karamelizaciju, možete još kratko dovršiti postupak na štednjaku, no to uistinu nije neophodno.

Uživajte i slobodno se opustite i zamastite jer rebarca je puno ugodnije jesti doma nego vani!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.