Dobra vijest je da je većinu vremena štednjak taj koji obavlja posao. Što se meso duže kuha, rezultat će biti bolji, mekši i intenzivniji okusom.
Još ako se uz to potrudite napraviti i domaću tjesteninu, očekuje vas vrhunski ručak.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Potrebni sastojci:
- 1/2 kg junećih prsa
- 1/2 kg junećih rebara
- 200-300 g kobasica
- 1200 g rajčica
- 2 glavice luka
- 4 dcl crnog vina
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 3 lovorova lista
- Stručak svježeg bosiljka
- 1 žličica šećera
- Sol, papar
Napomene:
- Jedno juneće rebro ima otprilike pola kilograma. Zamolite mesara da ga nasiječe na tri komada.
- Kobasice moraju biti svježe, ne sušene. To također možete lako pronaći u mesnici.
- Svi komadi se kuhaju skupa s kostima koje daju izvanredan okus. Kod serviranja pripazite da ih izvadite iz jela.
- Ja sam koristila nasjeckanu rajčicu koju možete naći konzerviranu u trgovinama.
Priprema:
- Prsa narežite na komade, otprilike jednake veličine kao i rebra. Kobasice narežite na dva-tri komada. Dobro posolite i popaprite.
- Zagrijte veći konac, i na jakom plamenu popržite meso sa svih strana. Meso se u ovoj fazi obavezno mora pržiti, nikako kuhati. Na taj način meso neće ispustiti svoje sokove već će se vanjske pore zatvoriti i spriječiti izlazak tik slasnih okusa. Isto napravite i s kobasicama.
- Kad je sve skupa dobilo lijepu boju, ulijte 3 dcl crnog vina i pustite da u potpunosti iskuha.
- Potom dodajte nasjeckani luk i listove lovora, smanjite plamen i dinstajte dok ne omekša.
- Kad je luk gotov, dodajte nasjeckane rajčice i toliko vode da pokrije meso.
- U preostalih 1 dcl crnog vina razmutite 2 žlice koncentrata rajčice i dodajte mesu. Dodajte natrgani bosiljak i žličicu šećera.
- Plamen na štednjaku mora biti takav da se meso lagano krčka. Kuhanje će potrajati dva do tri sata i u tom vremenu će se meso raspasti, umak će se reducirati i okus će biti fantastičan. Probajte i dodajte soli ili papra ako smatrate da fali.
- Prilog poslužite po želji. Tjestenina, palenta, što god volite.
Dobar tek!