Kolumne 03. listopada 2020.

Ovaj juneći ragu oborit će te s nogu!

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Odvojite par sati vremena i pripremite ovaj izvrstan ragu za kojim će poludjeti svi vaši ukućani.

Dobra vijest je da je većinu vremena štednjak taj koji obavlja posao. Što se meso duže kuha, rezultat će biti bolji, mekši i intenzivniji okusom.

Još ako se uz to potrudite napraviti i domaću tjesteninu, očekuje vas vrhunski ručak.

 

Možda vas zanima... Ručajte aromatična i mekana svinjska rebarca Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Potrebni sastojci:

  • 1/2 kg junećih prsa
  • 1/2 kg junećih rebara
  • 200-300 g kobasica
  • 1200 g rajčica
  • 2 glavice luka
  • 4 dcl crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 3 lovorova lista
  • Stručak svježeg bosiljka
  • 1 žličica šećera
  • Sol, papar


Napomene:

  • Jedno juneće rebro ima otprilike pola kilograma. Zamolite mesara da ga nasiječe na tri komada.
  • Kobasice moraju biti svježe, ne sušene. To također možete lako pronaći u mesnici.
  • Svi komadi se kuhaju skupa s kostima koje daju izvanredan okus. Kod serviranja pripazite da ih izvadite iz jela.
  • Ja sam koristila nasjeckanu rajčicu koju možete naći konzerviranu u trgovinama.

 

Možda vas zanima... Sočni slatko-kiseli pileći bataci iz pećnice Kolumne


Priprema:

  1. Prsa narežite na komade, otprilike jednake veličine kao i rebra. Kobasice narežite na dva-tri komada. Dobro posolite i popaprite.
  2. Zagrijte veći konac, i na jakom plamenu popržite meso sa svih strana. Meso se u ovoj fazi obavezno mora pržiti, nikako kuhati. Na taj način meso neće ispustiti svoje sokove već će se vanjske pore zatvoriti i spriječiti izlazak tik slasnih okusa. Isto napravite i s kobasicama.
  3. Kad je sve skupa dobilo lijepu boju, ulijte 3 dcl crnog vina i pustite da u potpunosti iskuha.
  4. Potom dodajte nasjeckani luk i listove lovora, smanjite plamen i dinstajte dok ne omekša.
  5. Kad je luk gotov, dodajte nasjeckane rajčice i toliko vode da pokrije meso.
  6. U preostalih 1 dcl crnog vina razmutite 2 žlice koncentrata rajčice i dodajte mesu. Dodajte natrgani bosiljak i žličicu šećera.
  7. Plamen na štednjaku mora biti takav da se meso lagano krčka. Kuhanje će potrajati dva do tri sata i u tom vremenu će se meso raspasti, umak će se reducirati i okus će biti fantastičan. Probajte i dodajte soli ili papra ako smatrate da fali.
  8. Prilog poslužite po želji. Tjestenina, palenta, što god volite.

Dobar tek!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.