Kolumne 02. ožujka 2022.

Bagels - recept za najmekša peciva iz New Yorka

; Bagels peciva foto: Ena Kokanović Nagy
gastro postao gastro.24sata.hr
Bagels peciva viđamo u gotovo svakom američkom filmu ili seriji, a sada su osvojili i društvene mreže. Ena s bloga "Slavonka" donosi odličan recept pomoću kojeg ćeš napraviti savršena bagels peciva

Godinama radim sama svoja bagels peciva jer su mi omiljeno pecivo za sendviče, pulled pork, doručak… Jednostavni su jako, ali treba par sati da bi se napravili! Uvijek ih radim više pa ih zamrznem i bez problema odmrzavam u tosteru! Što se tiče posipa, možete biti kreativni, možete ne posuti ništa ili samo čistu sol, na vama je! Ja volim koristiti domaći “Everything but a bagel seasoning”, a u receptu otkrijte kako da ga i vi napravite.

Bagels peciva imaju dugu povijest

Možda bagels peciva danas vežemo uz New York i posebnu estetiku trendi doručka koju možemo vidjeti na društvenim mrežama, no recept za slasna peciva dolazi iz Europe, točnije Poljske, i datira još u 17. stoljeće. Bagelsi su usko vezani uz židovsku zajednicu i njihovu tradiciju pa se tako i danas bagelsi najviše prodaju upravo u dijelovima Amerike u koje su se doselili poljski Židovi. 

 | Author: Ena Kokanović Nagy Bagels recept; foto: Ena Kokanović Nagy

Oblik bagelsa je funkcionalan

Rupica u samoj sredini bagels peciva nije samo tu kako bi pecivo izgledalo zanimljivo, ona ima i funkciju. Kako se pecivo prije pečenja kuha, praznina u sredini peciva osigurava ravnomjernu termičku obradu i pomaže stvoriti karakterističnu teksturu bagelsa. Nekada su se bagels peciva u izlozima trgovina i štandova s hranom posluživali na dugom štapu na koji su bili nanizani, a takve male štandove s bagelsima u New Yorku možemo vidjeti i danas. 

Kod nas se možda bagels ne prodaju u svakom supermarketu ili u pekarnicama, ali ih zato volimo sami pripremiti doma. Odlični su u kombinaciji s krem sirom, dimljenim lososom ili posluženi sami. 

Bagels recept by Slavonka

Sastojci za tijesto:

  • 320 ml tople vode
  • 1 vrećica kvasca (7 g)
  • 1 žlica šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 žlice soli

Sastojci za "Everything but a bagel" posip:

  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica crnog sezama (može umjesto ovoga i mak)
  • 1 žlica sušenog crvenog luka u granulama
  • 1/2 žlice sušenog češnjaka
  • 1/2 žlice cvijeta soli

Ostali sastojci:

  • 1 jaje za mazanje
  • Voda za kuhanje bagela

Priprema:

  1. Za početak toploj vodi dodaj šećer i kvasac, promiješaj i ostavi na toplom 5 minuta da se zapjeni!
  2. U posudu za miksanje dodaj brašno i sol pa promiješaj lagano rukama. Dodaj mješavinu kvasca, vode i šećera i miksaj!
  3. Prvo ćeš dobiti neujednačenu smjesu, miksaj barem 3 - 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto.
  4. Ako radiš ručno, postupak je isti samo ćeš morati dulje mijesiti. Prvo sve sastojke promiješaj rukom u posudi, a onda prebaci na radnu površinu i mijesi dok ne dobiješ ujednačeno tijesto! Sveukupno će ti trebati do 10 minuta da umijesiš tijesto ručno.
  5. Naulji posudu pa u nju stavi tijesto, pokrij vlažnom krpom i stavi na toplo da se diže sat vremena. Ja uvijek tijesto dižem u pećnici, a trik za savršenu temperaturu za dizanje je taj da upališ samo svjetlo u pećnici. Toplina svjetla je dovoljna da se tijesto fino digne!
  6. Nakon dizanja, tijesto kratko premijesi na radnoj površini pa izreži na osam jednakih dijelova. Možeš i vagati svaki ako želiš, a možeš oblikovati tijesto u krug pa narezati na 8 jednakih dijelova - trokutića.
  7. Svaki trokutić oblikuj u kuglu tako da vrhove trokuta okreneš prema unutra.
  8. Svaku kuglu, zatim, na suhoj površini rukom oblikuj u pravilnu, glatku kuglu. Stavi kuglu na površinu pa dlanom kružnim pokretima rolaj tijesto konstantno stvarajući lagani pritisak. 
  9. Kada ste taj postupak ponovili sa svim kuglama, pokrij ih vlažnom krpom i pusti 30 minuta da odmore.
  10. Nakon odmaranja, vrijeme je da oblikujemo bagelse! Pobrašni prste pa palcem probij rupu u sredini tijesta. Rolaj kažiprstima tu rupu lagano ju šireći na širinu od cca 4 cm. Oblikuj ju polako i nježno, kao u videu.
  11. Kada su svi oblikovani, vrijeme je za kuhanje. Zavri vodu u loncu. Neka imaju dosta vode kako bi slobodno plutali na površini. Također, nemoj krcati previše bagela odjednom ili ih slagati jedan na drugi. Bitno je da im ostaviš prostora jer će se malo proširiti kod kuhanja.
  12. Pažljivo uroni bagel u vodu. Prvo ide gornja strana bagela! Sa svake strane ih kuhaj točno 1 minutu! Štopaj si vrijeme za svaki jer ćeš na taj način osigurati da neće biti žilavi nego savršeno chewie! U nedostatku hrvatske riječi poslužit će moja izvedenica : *Žvakasti*!
  13. Znači, kad prođe prva minuta, pažljivo okreni bagel pa kuhaj još jednu minutu. Bagelse vadi uz pomoć cjediljke i dobro ih ocijedi. Slaži ih u uljem premazani protvan.
  14. Nije problem ako ti ne mogu svi stati odjednom, možeš ih peći i na dva puta, neće im ništa biti dok čekaju.
  15. Razmuti jaje pa dobro premaži svaki bagel. Ne brini se ako ti izgledaju naborano, kod pečenja će se to sve ispraviti.
  16. Posipaj zatim posipom po želji. Možeš koristiti ovaj moj posip ili ih posuti samo sezamom. Možeš ih samo posoliti, a možeš ih pripremiti i bez ikakvog posipa samo nemojte ne premazati jajima. To im daje lijepu boju!
  17. Peci ih na 220 stupnjeva, 20 minuta!
  18. Možeš ih čuvati u zatvorenoj posudi do tjedan dana, a možeš ih smrznuti i odmrzavati u tosteru bez problema!

Za posip:

Sve sastojke promiješaj. Nećeš potrošiti sve ovo za osam bagelsa pa si slobodno spremi u teglicu ostatak. Odličan je to začin i za salate, pečena jaja i slično. 

U slast! 

Za još zanimljivih recepata posjeti Enin blog "Slavonka", a svrati i na njezin Instagram profil od kojeg ćeš odmah ogladnjeti. 

domaće kiflice Možda vas zanima... Jedini recept za domaće kiflice koji će ti trebati Kolumne Možda vas zanima... Mirisna focaccia za doručak, gablec ili večeru Kolumne Možda vas zanima... Recept za bao buns sa sticky piletinom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.