Prošlo je već dosta vremena otkako ne živim u svojoj rodnoj kući u kojoj je moja baka pravila najukusnije domaće buhtle.
Miris bi se širio cijelom kućom, a ona bi sjedila pored tople peći i "klofala" male loptice. Tijesto je znala ostaviti pored peći da se polako diže, a ja sam je pomno promatrala. Nikako nisam mogla razumjeti čemu ta cijela procedura oko tih malih napuhanih loptica, ali sam sada, kad sam i sama starija, napokon odlučila napraviti svoje prve domaće buhtle. Moram vam priznati da mi je sada kristalno jasno zašto je baka koristila raznorazne tehnike kod pripreme. To nisu bile bilo kakve buhtle, već one prave, najukusnije, bečke!
BEČKE "BUCHTELN" (SAĆE)
Potrebni sastojci:
- 40 dkg glatkog brašna
- malo soli
- 5-6 žlica mlijeka
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- naribana korica limuna
- 5 dkg šećera
- 4 dkg kvasca
- 10 dkg maslaca
- pekmez od šljiva ili nutella za nadjev
- 10 dkg maslaca za premazivanje
- maslac i brašno za lim
- šećer u prahu
Postupak pripreme:
- Kvasac namrvite u malo mlake vode pomiješan sa žličicom šećera. Stavite na toplo mjesto da se diže.
- U posudu stavite brašno, zatim dignuti kvasac i ostale sastojke za tijesto. Tijesto je potrebno miješati mikserom sa spiralnim nastavcima. Neka stoji pokriveno sat i pol na toplom mjestu.
- Pobrašnite dasku, stavite na nju tijesto, izmijesite ga i rastegnite da bude prst debelo.
- Narežite ga na pravokutnike.
- Pećnicu dobro zagrijte na 200*C.
- Lim za pečenje namažite s maslacem i pobrašnite. Višak brašna maknite s lima.
- Na svaki komad tijesta stavite žlicu pekmeza ili nutelle, zavijte tijesto u valjušak (mora biti dobro zatvoren sa svih strana). Svaki valjušak umočite u otopljeni maslac, pa ih slažite u lim.
- Pecite ih na temperaturi od 180C više od pola sata
Poslužite ih tople i pošećerene.
Suzanu možete pratiti na maloj, kreativnoj, slatkoj, ali zdravoj fb stranici Taste of life, ili na istoimenom blogu.