gastro postao
Bob je zdrava mahunarka puna bjelančevina. Danas je ova namirnica vraćena iz zaborava i postaje sve popularnija.
Bobu su posvećena čak dva gastronomska festivala, Fešta od boba te Dani boba i blitve. Trenutno je u sezoni koja kratko traje pa se trudim spremiti ga na što više načina. Tako sam isprobala i ove ukusne vege burgere za koje vam danas donosim recept.
Sastojci
Za burgere:
- 350 g boba (svježi ili zamrznuti)
- 2 srednja krumpira
- 1 manje jaje
- 40 g krušnih mrvica
- 30 ml maslinovog ulja (par žlica)
- 2 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- ½ žličice mljevenog kima
- sol
- papar
- kajenski papar
- brašno za posipanje
Za "majonezu“:
- avokado sok
- 1 limuna ili limete
- sol
- papar
- kajenski papar
- češnjak u granulama
Priprema:
- Bob i oguljeni krumpir u komadu stavimo kuhati u lagano zasoljenu vodu. Nakon 20-ak minuta krumpir i bob su kuhani.
- Ocijedimo ih te im dodamo nasjeckani mladi luk (zajedno sa zelenim dijelovima), češnjak, peršin i začine. Sve dobro zgnječimo gnječilicom za krumpir.
- Smjesi dodamo maslinovo ulje, jaje da se sve poveže i krušne mrvice dok ne dobijemo kompaktnu smjesu od koje, uz pomoć malo brašna, možemo oblikovati burgere (ova količina daje 6 većih diskova). Burgeri se lakše oblikuju ako smjesa malo odleži u hladnjaku.
- Oblikovane burgere pržimo na malo ulja, par minuta sa svake strane, pažljivo ih okrećući.
- Serviramo uz peciva – Gastro.hr ima odličan recept koji sam i ja koristila, i omiljene priloge. Odlično idu uz zdraviju "majonezu“ od avokada. Njena je priprema vrlo jednostavna, zreli avokado izmiksamo s omiljenim začinima i limunovim sokom.
Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.