Kolumne 28. svibnja 2015.

Burgeri od boba

vege-hamb
Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Bob je zdrava mahunarka puna bjelančevina. Danas je ova namirnica vraćena iz zaborava i postaje sve popularnija.

Bobu su posvećena čak dva gastronomska festivala, Fešta od boba te Dani boba i blitve. Trenutno je u sezoni koja kratko traje pa se trudim spremiti ga na što više načina. Tako sam isprobala i ove ukusne vege burgere za koje vam danas donosim recept.

Sastojci

Za burgere:

  • 350 g boba (svježi ili zamrznuti)
  • 2 srednja krumpira
  • 1 manje jaje
  • 40 g krušnih mrvica
  • 30 ml maslinovog ulja (par žlica)
  • 2 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 vezica peršina
  • ½ žličice mljevenog kima
  • sol
  • papar
  • kajenski papar
  • brašno za posipanje

Za "majonezu“:

  • avokado sok
  • 1 limuna ili limete
  • sol
  • papar
  • kajenski papar
  • češnjak u granulama
vege-burger | Author: Jelena Markota Jelena Markota

Priprema:

  1. Bob i oguljeni krumpir u komadu stavimo kuhati u lagano zasoljenu vodu. Nakon 20-ak minuta krumpir i bob su kuhani.
  2. Ocijedimo ih te im dodamo nasjeckani mladi luk (zajedno sa zelenim dijelovima), češnjak, peršin i začine. Sve dobro zgnječimo gnječilicom za krumpir.
  3. Smjesi dodamo maslinovo ulje, jaje da se sve poveže i krušne mrvice dok ne dobijemo kompaktnu smjesu od koje, uz pomoć malo brašna, možemo oblikovati burgere (ova količina daje 6 većih diskova). Burgeri se lakše oblikuju ako smjesa malo odleži u hladnjaku.
  4. Oblikovane burgere pržimo na malo ulja, par minuta sa svake strane, pažljivo ih okrećući.
  5. Serviramo uz peciva – Gastro.hr ima odličan recept koji sam i ja koristila, i omiljene priloge. Odlično idu uz zdraviju "majonezu“ od avokada. Njena je priprema vrlo jednostavna, zreli avokado izmiksamo s omiljenim začinima i limunovim sokom.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.